U Mostaru održana stručna radionica o smilju

Kao kultura u uzgoju je svega nekoliko godina stoga su velike nepoznanice u provedbi agrotehničkih mjera vezanih za uzgoj obzirom na podrijetlo presadnica, heterogenost tala, gnojidbu i pojavu biljnih bolesti i štetnika.

Znanstveno-stručna radionica na temu „Smilje“ održana proteklog petka u Mostaru u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda dala je određene smjernice brojnim prisutnim uzgajivačima ove nove kulture na poljoprivrednim površinama kako Dalmacije tako i Hercegovine.

Skup je otvorio ravnatelj FAZ-a prof. dr. sc. Marko Ivanković, a potom su održana sljedeća stručna predavanja:

  • „Analiza tla i ishrana smilja“, doc. dr. sc. Adrijana Filipović, dipl. ing. agr. (FAZ Mostar)
  • „Rezultati pokusa organske gnojidbe smilja“, mr. sc. Miro Barbarić, dipl. ing. agr. (FAZ Mostar)
  • „Proizvodnja smilja – iskustva iz Dalmacije“, Gordana Dragun, dipl. ing. agr. (Savjetodavna služba RH – Zadarska županija
  • „Problematika štetnika na smilju“, prof. dr. sc. Ivo Ostojić: Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru

Na brojne upite zainteresiranih odgovaralo se je nakon završenih predavanja. Nepoznanice koje će sasvim sigurno dovesti do određenih problema u proizvodnji ove relativno nove vrste hercegovačkog i dalmatinskog podneblja nužno je rješavati uz pomoć struke na terenu.

Gordana Dragun, dipl. ing. agr.,
rukovoditeljica Podružnice

Pripremi za ispis