Manifestacija dani vrganja u Paki

Ovogodišnji pokrovitelji manifestacije su Udruga privatnih šumovlasnika Graber, LAG PRIZAG, Općina Breznički Hum, Općina Breznica, Grad Novi Marof i Turistička zajednica Grada Novog Marofa. Program manifestacije započeo je već 12. 9. 2015. okruglim stolom o uzgoju i berbi gljiva u novomarofskom Kulturnom centru "Ivan Rabuzin", a bilo je riječi i o ulozi lokalnih akcijskih grupa (LAG) u razvoju ruralnih područja.

Dana 13. 9. 2015. bio je glavni dan manifestacije koja je okupila i ove godine velik broj ljubitelja gljiva. Manifestaciju je ove godine popratilo prekrasno sunčano vrijeme za razliku od prošle godine kada su opći ugođaj poremetili povremeni pljuskovi. Tijekom prijepodneva okupio se velik broj berača iz svih krajeva Hrvatske koji su nakon jutarnjeg doručka krenuli put okolnih šuma u potrazi za gljivama.

Oko podneva berači su završili natjecanje i većina ih se vratila sa punim košarama raznih gljiva iako je pretpostavka bila da ove godine neće biti ubrane veće količine zbog izrazito loše godine za gljivarenje. Nažalost ove godine ubrane su vrlo male količine vrganja zbog trenutno loših vremenskih prilika za njihov razvoj. Prije samog ocijenjivanja količina ubranih vrganja provedena je stručna determinacija sakupljenih gljiva od strane predsjednika HMGS prof. Branka Bartolića. Nakon toga slijedilo je ocjenjivanje količine ubranih vrganja, najtežeg pojedinačnog primjerka vrganja i najljepše fotografije vrganja.

Na manifestaciju je i ove godine stigla i grofica Lujza, koja je u pratni načelnika općine Breznički Hum Zorana Hegedića  obišla manifestaciju i družila s posjetiteljima. Također je organiziran stručan obilazak Utvrde Paka, uz demonstraciju vojne uniforme iz tog vremena, te 3D prezentacije utvrde izvana i iznutra.

Paralelno s natjecanjem u branju gljiva odvijao se i sajam autohtonih proizvoda na kojem su se predstavili domaći izlagači.

Uz natjecanje u berbi gljiva, čiji su pobjednici proglašeni oko 17 sati, bio je omogućen obilazak i označavanje lokaliteta dabrova, pripremala se hrana sa vrganjima od strane lovaca, upriličeno je i druženje uz likovnu koloniju LuNoM, promocija streličarstva, paraglajdinga, biciklizma, lova, ribolova, zatim promovirano lovište obitelji Erdődy, tzv. "Zverinjak", organizirana vožnja kočijom uz "Zverinjak" do podnožja Utvrde Paka s groficom Lujzom te prezentacija „lova“ na crni tartuf. Gastronomske specijalitete sa i od vrganja i tartufa pripremao je poznati hrvatski kuhar Damir Crleni.

Zabavni dio programa sastojao se od nastupa udruga te tamburaške skupine što je bio razlog za ostankom u Paki do kasnih večernjih sati.

 

Mario Vlašić, dipl. ing. šum.
viši stručni savjetnik
za šume šumoposjednika

Pripremi za ispis