Održano 11. natjecanje orača Karlovačke županije

Za ugodnu i opuštenu atmosferu tijekom natjecanja, pored ljubaznih domaćina, zaslužni su marljivi i odgovorni članovi Udruge orača „KaŽu“ koji su ove godine samostalno organizirali ovu zahtjevnu manifestaciju, sa priznanjem da su od Savjetodavne službe do sada mnogo naučili.

Lijepo vrijeme je pogodovalo dobrom odazivu posjetitelja, a svojim prisustvom događaj su uveličali: gosp. Tugomir Majdak, predsjednik svjetske oračke organizacije, gosp. Vilim Magdić, pročelnik za poljoprivredu šumarstvo i turizam – u ime Župana Karlovačke županije te gosp. Stjepan Bencetić – načelnik općine domaćina i gosp. Dražen Peraković – načelnik općine Barilović te gđa. Margita Budiselić Kutle – rukovoditeljica Savjetodavne službe podružnice Karlovačke županije.

 Kao i svake godine glavni pokrovitelj natjecanja orača bila je Karlovačka županija, a glavni sponzor Općina Draganić i općina Barilović te tvrtke „Pioneer“ i „Syngenta“, LD „Sokol“ Perjasica iz Barilovića, članovi Udruge orača Karlovačke županije te TV 4 rijeke Karlovac.

Na natjecanje se prijavilo deset odvažnih orača, od kojih je bilo šest u kategoriji plugova ravnjaka, a četiri u kategoriji plugova premetnjaka. Prije natjecanja su prošli edukaciju o pravilima natjecateljskog oranja, a nakon izvlačenja startnih brojeva održana je mala svečana ceremonija otvaranja natjecanja te prvi prikaz oranja konjskim zapregama u izvedbi gosp. Ferde Vučkovića i gosp. Josipa Domladovca.

Ispred Udruge orača Karlovačke županije sve prisutne pozdravio je novoizabrani predsjednik – gosp. Josip Spudić, iskreno zahvalan svojim bližim suradnicima gosp. Tomislavu Rožmanu i gosp. Borislavu Marčacu te stručnoj i bezuvjetnoj potpori savjetnika iz savjetodavne službe.

Uvjeti za oranje su bili izuzetno teški zbog suhe i zbijene zemlje, a dodatno je otežavala i vrućina. Nakon završenog oranja suci u sastavu – Ljubica Magdić, Draženko Grman i Krešimir Fumić su pregledali sve parcele i odlučili da su najbolji:

Plugovi ravnjaci 

  1. Željko Goldašić (Barilović)

  2. Ivan Marčac (Barilović)

  3. Nebojša Kovačić (Josipdol)

 

Plugovi premetnjaci       

  1. Ivan Spudić (Barilović)

  2. Josip Spudić (Barilović)

  3. Borislav Marčac (Barilović)

 

Uslijedilo je proglašenje pobjednika uz dodjelu priznanja i lijepih pehara u obliku „traktorčića“ koje je uručio tim savjetodavaca sa Tugomirom Majdakom kao predstavnikom svjetske oračke organizacije.

Zahvalnice za dugogodišnju suradnju i sponzorstvo, dobili su i predstavnici tvrtki „Pioneer“ i „Syngenta“, LD „Sokol“ Perjasica  te općina Draganić i Barilović.

Članovi udruge orača se zahvaljuju svim sponzorima i ljudima dobre volje koji su omogućili da se ovo natjecanje održi, u nadi da će se suradnja nastaviti slijedeće godine.

Ljubica Magdić, struč. spec. ing. agr.,
Stručna savjetnica

Krešimir Fumić, dipl. ing. agr.,
Stručni savjetnik

Pripremi za ispis