Sajam i izložba vina Krapinsko-zagorske županije Bedekovčina 2015.

Organizatori Sajma i izložbe bili su Krapinsko–zagorska županija i Općina Bedekovčina, a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede. Partneri su bili Turistička zajednica KZŽ, Udruga“ Bilikum“ Bedekovčina, HGK-ŽK Krapina i Savjetodavna služba.

Krapinsko-zagorska županija već dulji niz godina radi na podizanju konkurentnosti zagorskih vina na tržištu, popularizaciji kulture pijenja i potrošnje vina, te uključivanju vinske ponude Krapinsko-zagorske županije u enogastronomsku ponudu Županije, ali i cijele Hrvatske.

Ove godinu se u sklopu Sajma i izložbe zagorskih vina željelo naglasiti da je da je Krapinsko-zagorska županija kao regija bogata enološkom ali isto tako i gastro ponudom. Najbolji vinogradari i vinari Krapinsko-zagorske županije, hobisti i profesionalci javnosti su prezentirali kvalitetna vina koja se proizvode na našem području, a sve u cilju poticanja domaće proizvodnje i čuvanja tradicije obiteljskog vinarstva, osobito kod mladih vinara.

Od zaprimljenih 71 uzoraka vina 19 je osvojilo zlatne medalje. Obzirom na neuobičajene agroklimatske uvjete prošle godine i izuzetno tešku vinarsku godinu može se reći da su vinari ipak uspjeli izvući kvalitetna, a na nekim položajima i vrhunska vina.

Apsolutni šampion u kategoriji bijelih suhih vina i prvu nagradu osvojilo je vino Josipa Znike, u kategoriji bijelih vina s ostatkom šećera najbolje je vino Vinarije Micak, u kategoriji crnih vina prvu nagradu odnio je Cabernet sauvignon Vinarije Vuglec breg, a u kategoriji predikatnih vina prvu nagradu odnijela je ledena berba sivog pinota iz 2011. godine Borisa Drenškog. Ovogodišnji šampion 48. sajma je ledena berba pinot sivi Borisa Drenškog iz Rusvice Hum na Sutli.

Sandra Majsec, dipl. ing. agr.
Stručni savjetnik

Georg Gal, dipl. ing. agr.
Viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis