Dan polja pšenice i uljane repice u Međimurju

Sedamdesetak zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača na gospodarstvu obitelji Šopar iz Murskog Središća 03. lipnja 2015. predstavljena ja provedena agrotehnika na trideset sorata i jednom hibridu pšenice te tri sorte i jednom hibridu ječma. Na proizvodnom pokusu  proveden je tretman različitim dozama dušičnim gnojivom UAN-om u fazi klasanja kako bi se utvrdila sortna osjetljivost na primjenu ovog gnojiva, kao i koncentracija koja je fitotoksična ukoliko se tretman provede po visokim temperaturama.

Nakon obilaska proizvodnog pokusa pšenice pregledan je proizvodni pokus uljane repice na poljoprivrednim parcelama obitelji Babić iz Svetog Martina na Muri na kojem je posijano šesnaest sorata i hibrida uljane repice.

Okupljenim poljoprivrednim proizvođačima osim provedene agrotehnike prezentirana je problematika u proizvodnji ozimih ratarskih kultura u ovoj vegetacijskoj sezoni.

Iz godine u godinu može se primijetiti da su poljoprivredni proizvođači sve više zainteresirani za posjet na ovakve radionice u polju usprkos visokim temperaturama i zauzetosti poslovima na vlastitom gospodarstvu.

Ovim putem zahvaljujem svim sjemenarskim kućama, tvrtkama koje se bave prodajom sredstava za zaštitu bilja, Agronomskom fakultetu (prof. dr. Zlatku Svečnjaku) i tvrtki Petrokemija na donaciji sjemena, sredstava za zaštitu bilja i UAN-a .

Najviše zahvaljujem svim članovima obitelji Babić i Šopar koji su uključeni u ove pokuse, a na čija polja redovito dolazim i pratim stanje usjeva na njihovim gospodarstvima.

Suzana Pajić, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis