Okrugli stol na temu: Zašto kupiti jaje kokoši hrvatice

Okrugli stol otvorio je gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš koji se osvrnu na početak cijele priče „Alternativna proizvodnja jaja na poljoprivrednim gospodarstvima“. Prvo predavanje održala je viša stručna savjetnica Tihana Bišćan te sudionicima pokušala približiti našu zaštićenu pasminu peradi kokoš hrvaticu te način njenog držanja i uzgoja. Gost predavač prof. dr. sc. Zlatko Janječić s Agronomskog fakulteta iznio je rezultate VIP istraživanja koja su provedena na kokoši hrvatici kao i na proizvodima – konzumnim jajima.

Profesor je u svom predavanju istaknuo da je usprkos manjoj masi u jajetu kokoši hrvatica, udio žumanjka veći od žumanjaka jajeta hibridnih nesilica, a značajna je razlika i kod boje zbog veće količine karotenoida, koji nije termolabilan kod termičke obrade poput jaja dobivenih iz kaveznog uzgoja. Nadalje govorio je o jajima pašnih kokoši koja su u odnosu na jaja iz konvencionalnog uzgoja puno bogatija svim vitaminima i mineralima, naročito vitaminima A i E, kao i karotenoidima.

Zaključak okruglog stola je da jaje kokoši hrvatice ima prednost nad jajetom hibridnih kokoši i ima zainteresirane kupce, a ako se još i zaštiti izvornost jaja i mesa kokoši hrvatice, obiteljska poljoprivredna gospodarstva imaju proizvod s dodanom vrijednošću koja će ekonomski dugoročno pozitivnije djelovati na poslovanje obiteljskih gospodarstava.

Tihana Bišćan, mag. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis