11. Međunarodni pčelarski sajam

Pčelarski sajam održao se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a suorganizatori sajma su Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba i Pčelarska Udruga Bilogora Bjelovar.

Iako je trajao od petka, službeno otvorenje 11. Međunarodnog pčelarskog sajama tradicionalno je održano u subotu. Nakon kratkih pozdravnih govora direktora sajma Davorina Posavca, predsjednika HPS-a Vladimira Bileka, gradonačelnika Bjelovara Antuna Korošeca, župana Bjelovarsko-bilogorska županije Damira Bajsa, sajam je otvorenim proglasio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

pcelarski_sajam3_112.jpg

Unatoč lošem vremenu sajam je i ove godine posjetio veliki broj pčelara iz svih dijelova Hrvatske te susjednih zemalja. Već tradicionalno, najveća gužva bila je u prostoru gdje je izlagana i prodavana pčelarska oprema. Ove godine sudjelovalo je 120 izlagača iz Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije, Poljske, Finske i Grčke koji su osigurali gotovo sve potrebno za pčelarstvo po prihvatljivim cijenama.

I ove godine Hrvatski pčelarski savez je uz pomoć moderatora edukativnog djela Zlatka Tomljanovića dr. vet. med. osigurao desetak vrlo interesantnih i poučnih predavanja domaćih i stranih stručnjaka. Dr. med. Rodoljub Živadinović iz Srbije govorio je o tehnologiji pčelarenja kroz prizmu klimatskih promjena. Dr. sc. Peter Kozmus imao je predavanje o uzgoju i selekciji matica u Sloveniji. Dr. sc. Maja Dražić ispred Hrvatske poljoprivredne agencije upoznala je prisutne o dobrovoljnom označavanju meda znakom Med iz Lijepe naše. Franco Mutinelli iz Italije pčelare je upoznao s opasnošću etinioze. Mr. sc. Slavko Horvat govorio je o mogućnosti i značaju prodaje pčelinjih proizvoda putem turizma. Igor Petrović, dipl. ing. agr. govorio je kako proizvodnjom pomoćnih zajednica do viših prinosa. Dino Cerić iz Bosne i Hercegovine govorio je o sakupljanju i upotrebi peluda u apiterapiji. Ivan Tucaković, prof. održao je predavanje o kritičnim točkama u pčelarskoj praksi.

pcelarski_sajam2_112.jpg

Igor Petrović, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik

Pripremi za ispis