Održano predavanje za šumoposjednike u Veloj Luci na otoku Korčuli

Predavanju je bilo nazočno 11 šumoposjednika. Upoznati su s postupkom upisa u Upisnik, svrsi samog Upisnika te mogućnošću osnivanja udruga i učlanjenja u HSUPŠ (Hrvatski savez udruga privatnih šumoposjednika). Istaknute su dobre strane Upisnika i važnost udruživanja.

Pomenuti su i radovi koji su mogući u šumama ovog kraja, moguće subvencije i način obračuna vrijednosti rada. Sudionicima je objašnjen pojam OKFŠ-a, a dotaklo se i tema finaciranja iz EU fondova iako se detaljni pristup ovoj tematici planira u skoroj budućnosti.

Pitanja je bilo dosta, šumoposjednike je najviše interesirala zakonska regulativa. Ono što sami primjećuju je problem neriješenih imovinsko pravnih odnosa, visokih cijena sudskih postupaka i visokih troškova rada. Svi su se složili da je potencijal ovog kraja turizam pa će i mogućnost razvoja šumskog turizma biti jedna od tema slijedećih predavanja.

Sudionici su pozdravili ideju savjetovanja i podrške privatnih šumoposjednika i to ocijenili kao veliki pomak u odnosu na dosadašnje stanje. Zajednički zaključak ovog predavanja bio bi da za konkretne rezultate svi moramo uložiti trud i angažman, kako savjetnici tako i sami šumoposjednici. 

Tomislav Dilber, dipl. ing. šum.
viši stručni savjetnik za šume šumoposjednika

Pripremi za ispis