Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Kodeks otkupa žitarica i uljarica

Otežani uvjeti ovogodišnje žetve strnih žitarica, a zatim i uljarica (suncokreta i soje), ali i berbe kukuruza, još jednom su potvrdili koliko kvaliteta poljoprivrednih proizvoda ovisi o vremenskim (ne)prilikama. Stoga je tijekom rasprava o parametrima kakvoće koji su sadržani u Kodeksu bilo različitih mišljenja i gledišta. U Europskoj uniji standard po kojem se prodaje ili kupuje dogovara se između kupaca i prodavatelja u okviru ugovora koji zajednički sklapaju i zaključuju, a temelji se na važećem Kodeksu pojedine države članice. Kodeks otkupa žitarica i uljarica je stupio na snagu s danom donošenja (14. studeni 2014. godine), a objavljen je na stranici Ministarstva poljoprivrede. Do sada se trženje žitarica u Republici Hrvatskoj vršilo po standardima iz 1954. godine. Parametri iz Kodeksa će se primjenjivati od žetve/berbe 2015. godine sukladno dogovoru proizvođača, prerađivača i otkupljivača. Kodeks je preporuka proizvođačima za proizvodnju kvalitetne robe koja će biti konkurentna na tržištu Europske unije, a otkupljivačima preporuka vezana uz otkup, te će ujedno predstavljati temelj za sklapanje ugovora između proizvođača i otkupljivača. 

Prilikom otkupa pšenice primjenjivat će se razredi kvalitete, pri čemu će postotak proteina biti odlučujući čimbenik. Uvođenje dodatnih parametara predstavlja značajan iskorak u dosadašnjoj proizvodnji i trženju pšenice, ali i ostalih žitarica i uljarica.

Ministarstvo poljoprivrede poziva poljoprivredne proizvođače na udruživanje radi jačanja njihove pregovaračke pozicije i povećanja konkurentnosti zbog smanjivanja troškova poslovanja. Naime praksa Europske unije potvrđuje da se otkup vrši uglavnom preko organiziranih proizvođačkih organizacija (npr. zadruga, udruga).

Link: Kodeks

mr. sc. Tatjana Međimurec
viši koordinator za ratarstvo

Pripremi za ispis