Prva prekogranična izložba buše

4.JPG

Projekt BBio financira Europska unija u iznosu od 385.288,43 eura u sklopu IPA programa za prekograničnu suradnju Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom.

Program sustavne zaštite buše u Hrvatskoj je pokrenut 2003. godine, te je buša uključena u nacionalni govedarski uzgojni program s ciljem očuvanja i valorizacija agrobiološke raznolikosti, te održivost pasmine u njenom prirodnom okruženju čime se ujedno održava raznolikost krajobraza.

5_tigrasta_busa.JPG

Tigrasta buša

Na prvoj prekograničnoj izložbi buše sudjelovalo je 15 izlagača iz Dubrovačko- neretvanske županije, Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske, a ukupno je predstavljeno oko 70-ak grla buše, od ukupno aktualne populacije buše u Hrvatskoj koju čine 782 uzgojno valjane jedinke.

Komisijska ocjena izložbenih grla u tri kategorije: krave, junice i bikovi startala je u 11.30 sati, te su dodijeIjena priznanja nagrađenim uzgajivačima. Šampionska titula i zvono pripala je kravi vlasnika Ive Vidaka iz Gruda, dok je Ivica Franić iz Rastoke kod Gospića osvojio prvo mjesto u kategoriji junica i drugo u kategoriji bikova, ali pažnju svih posjetitelja i medija izložbe privukla je Fahreta, dvomjesečno tele uzgajivača Ivice Franić. Osobitost Fahrete je da je porođajna težina bila svega 12 kg, a budući se radi o čistokrvnoj pasmini s uredno evidentiranim rodovnikom, vlasnik vjeruje da Fahreta ima sve preduvjete za Guinessovu knjigu rekorda kao najmanje tele na svijetu.

Ivo_Vidak.JPG

Šampionsko grlo, vlasnik Ivo Vidak iz Gruda

Fahreta_2..JPG

Fahreta sa svojom majkom Ferid

Fahreta.JPG

Fahreta

Bogat popratni program Izložbe

Predstavnici LAG-a Adrion sudionike su upoznali sa mogućnostima financiranja raznih aktivnosti poljoprivrede, stočarstva, ruralnog turizma te još mnogo toga iz Programa ruralnog razvoja kao i mogućnostima LEADER programa kao sastavnog dijela Programa ruralnog razvoja RH. Uz izložbene prostore JU Rera SD i LAG-a Adrion, na izložbi je predstavljena inovativna proizvodnja cvijeta soli preko sustava "vjetro-solane" – najbolja inovacija ARCA-2010.

Program je završio po izreci „Šećer dolazi na kraju“, bogata gastro ponuda, delicije na bazi mlijeka i mesa od buše s ciljem njihove promocije i komercijalizacije.

mr. sc. Ana Grgas
viši stručni savjetnik

 

 

Pripremi za ispis