Završio 7. Festival smokava u Zadru

smokva1_189.jpg

Sve je počelo prije desetak godina kao promocija eko pekmeza od svježih smokava zaštićenog imena Šinjorina smokva, prvog proizvoda koji je ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo počelo proizvoditi. Promocija pekmeza vrlo brzo je prerasla u festival posvećen smokvi, koji ima za cilj odrasle, ali i djecu educirati o njenom značaju u prehrani, ugostitelje zainteresirati da je uvrste u svoje gastro ponude, a proizvođače naučiti gospodariti ovom voćnom vrstom. Jer smokvini plodovi, svježi ili sušeni, prerađeni u pekmez, smokvenjak, slatko od smokava, rakiju, sirup, sok ili kompot hranjivi su i energetski vrlo vrijedni kao i kruh.

Stoga, festival je činilo nekoliko važnih elemenata kao što je Gastro-smokva- program u sklopu kojeg se je odvijala degustacija raznih jela pripremljenih od suhih i svježih smokava te brojnih prerađevina od smokve u restoranu "Pet bunara". Posebnu pozornost brojni domaći i strani posjetitelji posvetili su Sajmu smokava na kojem su proizvođači smokava i njenih prerađevina po promotivnim cijenama prodavali svoje proizvode. A oni koje je zanimao poljoprivredni aspekt uzgoja i zaštite smokve, a bilo ih je i iz susjednih županija održalo se je stručno predavanje u sastavu mr. sc. Miro Barbarić s Agromediteranskog zavoda u Mostaru, Gordane Dragun iz Savjetodavne službe Zadar i Petar Pedišić iz HGK Zadar. Na Danu otvorenih vrata posjetilo se je OPG Ivanke i Josipa Grgurice u Poličniku koji se duži niz godina bavi uzgojem smokve. Najmlađima je bila namijenjena Dječja radionica koju je vodila učiteljica OŠ Šime Budinića Jadranka Čikić uz asistenciju Sandre Babac kroz koju se je djeci približilo ovo zdravo voće.

Događaj festivala bio je "Smokve na tovaru šetaju Kalelargom", koji se je realizirao uz pomoć ranča DAR-MAR i OPG-a Damira Štuline iz Poljica koji imaju farmu tovara te zadruge MAS-VIN iz Polače kao proizvođača smokve.

Završio je tako još jedan Festival smokava, ali sezona smokava nije, jer unatoč kišnom ljetu, ovo „bablje ljeto“ pomaže u sazrijevanju kasnih sorata te ih na brojnim prodajnim mjestima možemo naći u svježem stanju, a tijekom čitave godine možemo uživati u njenim prerađevinama.

 

Gordana Dragun, dipl. ing. agr.
rukovoditeljica Podružnice

Pripremi za ispis