Horvat: Znanje postaje glavni alat u poljoprivredi

Kad govorimo o novim uvjetima, poljoprivrednici su dužni na svim prihvatljivim hektarima svojeg poljoprivrednog gospodarstva pridržavati se poljoprivrednih praksi korisnih za klimu i okoliš od 1. siječnja 2015., što znači da je već pri planiranju jesenske sjetve u 2014. godini potrebno voditi o tome računa.

Pridržavanje tih praksi omogućit će poljoprivrednicima ostvarenje dodatnog prava na osnovno plaćanje po hektaru, tzv. zeleno plaćanje. Iznos zelenog plaćanja ovisit će o vrijednosti osnovnog prava na plaćanja. Poljoprivredne prakse korisne za klimu i okoliš su: raznolikost usjeva, postojanje ekološki značajne površine na poljoprivrednoj površini i održavanje postojećih trajnih travnjaka. Savjetodavna služba detaljno će informirati poljoprivrednike kako da primjenjuju mjere i ostvare sva prava i za svoje OPG-ove i tvrtke povuku što više sredstava.

– Cilj nam je, kao i do sada, pravodobno i detaljno informirati naše poljoprivrednike jer je ovo važan trenutak za njih, a i našu poljoprivredu u cijelosti. Postupno se od proizvođača traži sve više više angažmana i znanja kako bi se održala razina potpore, što je potpuno normalno kada se uzme u obzir količina sredstava koju građani EU-a izdvajaju za poljoprivredu. Također je od najveće važnosti primjena praksi korisnih za klimu i okoliš. Opće je poznato da poljoprivreda globalno u presudnoj mjeri utječe na okoliš i klimu, a upravo ovih dana sve se više čini kako se klima nepredviđeno i ubrzano mijenja. Zbog svega toga naša zadaća edukacije i informiranja postaje sve važnija i ovaj zadatak shvatili smo kao prioritetni posao za našu službu – tvrdi ravnatelj Savjetodavne službe Hrvoje Horvat, koja će krenuti u informiranje poljoprivrednika ovih dana.

Osim novosti vezanih uz zelena plaćanja treba spomenuti dodatnu mogućnost za mlade poljoprivrednike, do 40 godina, koji prvi put osnivaju PG ili su ga osnovali u posljednjih pet godina. Oni će moći ostvariti dodatna plaćanja za prvih 25 ha u iznosu od 25 % prosječnog nacionalnog plaćanja po hektaru u maksimalno pet godina. I dalje ostaju proizvodno vezana plaćanja, i to za mliječne krave, tov junadi, krave dojilje, ovce i koze te šećernu repu, voće i povrće te proteinske kulture. O svim ostalim detaljima i promjenama poljoprivrednici će ovih dana biti obaviješteni napredavanjima i pisanim materijalom. Također je o svemu moguće dodatno saznati i na web-stranicama Ministarstva poljoprivrede i Savjetodavne službe.

HRVOJE HORVAT
ravnatelj Savjetodavne službe

Imamo izvrsnu pokrivenost terena, ali na pojedinim terenima, tj. u županijama, nedostaje djelatnika iz pojedinih stručnih područja te stoga očekujemo dodatan prostor za popunjavanje praznina. U usporedbi s ostalim troškovima u području poljoprivrede, ulaganje u stručnjake koji će pomoći provedbu nadolazećih programa i unaprijediti ukupne rezultate poljoprivrede apsolutno je opravdano i potrebno. I program izravnih plaćanja i program ruralnog razvoja svojim mjerama žele osim zaštite okoliša potaknuti ulazak novih, mladih ljudi u poljoprivredu. To je dodatan razlog za osnaženje Službe jer, kao i postojećim proizvođačima, svima novima trebat će višegodišnje mentorstvo i praćenje u radu. Takva koncentracija znanja, terenskog iskustva i poznavanja samih poljoprivrednika postoji jedino u okviru Savjetodavne službe, dodaje Horvat.

Zdenka RUPČIĆ, Glas Slavonije
Pripremi za ispis