Pred nama je sjetva uljane repice

Krenuti ćemo od osnovne obrade tla. Znamo kako uljana repica zahtjeva fino pripremljeno i slegnuto tlo. Samo u takvim uvjetima sjeme će imati priliku za brzo nicanje a mi ujednačen i popunjen sklop kao preduvjet visokog prinosa. Najčešće greške u pripremi tla za sjetvu događaju se korištenjem roto drljače, stoga njena uporaba nikako ne bi trebala biti neposredno pred sjetvu ili u još gorem slučaju u tandemu sa sijačicom. Ovakve greške obično učine „novi“ proizvođači uljane repice koji nažalost takvo iskustvo i najteže naplate. Naime, na svježe prorahljenom tlu sitno sjeme uljane repice padne preduboko što otežava i reducira nicanje pa vrlo često u takvim okolnostima imamo prorijeđen sklop. Dakle, korištenje roto drljače u pripremi tla za sjetvu ograničiti na bar desetak dana prije sjetve kako bi tlo imalo dovoljno vremena da se slegne. Nikako ne treba zaboraviti ni agrotehničku mjeru valjanja tla prije ili nakon sjetve ovisno o kvaliteti pripreme, uz naravno, praćenje prognoze vremena. 

Danas na raspolaganju imamo vrlo raznoliki sortiment, od sorata pa do hibrida koji su u posljednje vrijeme sve zastupljeniji u sjetvi. (zahvaljujući kolegici Suzani Pajić u prilogu su opisana zapažanja i karakteristike najzastupljenijih sorata i hibrida).  

Optimalan sklop za hibride u žetvi je 35-45 biljaka/m2, dok se za linijske sorte kreće od 50-70 biljaka/m2. To postižemo sjetvom 2,5-3,5 kg/ha kod hibrida, odnosno povećanom količinom kod linijskih sorata. Hibridi jako dobro kompenziraju prorijeđeni sklop komponentama prinosa (brojem postranih grana i brojem mahuna na postranim granama) dok linijske sorte to nisu u stanju. Najčešće greške kod sjetve dešavaju se nepoznavanjem rada sijačice, pa „novi“ proizvođači uljane repice vrlo često namijenjenu količinu sjemena za jedinicu površine utroše brzo i neplanirano. Dakle, već prema sorti ili hibridu, a prema preporuci proizvođača, izračunati količinu sjemena po hektaru i na osnovu takvog izračuna baždariti sijačicu. Jako je dobro i tijekom same sjetve provjeriti utrošak sjemena kako ne bi došlo do iznenađenja. Ulagače na sijačici maksimalno opustiti tako da „ plivaju“ po površini tla ne zaboravljajući da je optimalna dubina sjetve 1,5-2 cm.

U godinama sa niskim temperaturama bez snijega često dolazi do izmrzavanja uljane repice, stoga je valja kvalitetno pripremiti za zimu. Ne treba zaboraviti i da se komponente budućeg prinosa stvaraju najvećim dijelom tijekom jeseni. Dobra i izbalansirana gnojidba na osnovu analize tla to će svakako omogućiti. Repica je najspremnija za zimu kada razvije 10-12 listova a konus rasta ostane pri samom tlu. Za tako pripremljen usjev tlo treba biljkama osigurati 60 kg/ha čistog dušika, veća odstupanja znače i lošiju pripremljenost na nepogodno zimsko razdoblje.

Štetnici su najslabija karika u proizvodnji uljane repice. Dodatni problem ove godine predstavlja i to što sjeme uljane repice neće biti, kao što je to bio slučaj do sada, zaštićeno insekticidima. Stoga upozoravamo proizvođače da dodatno obrate pozornost na štetnike tijekom nicanja, prate našu izvještajno-prognoznu službu i na vrijeme reagiraju. Iz godine u godinu sve veći problem predstavljaju puževi, za očekivati je da će i ove godine nanijeti velike štete. Isto tako u poljima je zabilježena pojačana populacija poljskih miševa za koje i nemamo najboljih rješenja. Na ovu problematiku najkvalitetnije odgovore dati će stručni savjetnici – zaštitari Savjetodavne službe koji registriraju svaku pojavu na terenu i na vrijeme obavještavaju poljoprivrednike.

Kako je predusjev uljanoj repici pretežito pšenica vrlo često ona završi i kao primjesa prilikom žetve ako joj se ne posveti dovoljno pažnje. Mnoge proizvođače samonikla pšenica zavara, repica je nadraste, zasjeni ali ona unatoč toga izklasa. Obično je u vrijeme vršidbe repice pri kraju voštane zriobe pa pored toga što je primjesa zna i povećati sadržaj vlage i onda takva repica završi na sušenju uz dodatne troškove.

Nakon sjetve potrebno je kanalokopačima pročistiti postojeće i izvući nove kanale za odvodnju suvišnih voda sa parcele. Repica ne podnosi zadržavanje vode i prekomjerno vlaženje pa u takvim uvjetima vrlo brzo propadne.

Dakle, pred nama je prva ovo jesenska sjetva a da bi ostvarili dohodak svakoj agrotehničkoj mjeri treba posvetiti dužnu pažnju.

Tablica o sortimentu

 

Mladen Konjević, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis