Kako su kosili naši stari – 5. međunarodna koševina u Daruvarskom Brestovcu

Manifestacija se počela održavati 2010. godine kao prezentacija starih običaja. HKUD Pougarje je bio osnovan godinu dana prije, točnije 21. Studenog 2009., pa su se članovi HKUD-a prihvatili organizacije i sljedeće godine. Na drugoj „koševini“ bilo je već 700 ljudi i nekoliko kulturno-umjetničkih društava.  Prošle godine nastupilo je 12 KUD-ova koji su dali svoje predstavnike za tradicijska natjecanja, a  bilo je više od 2000 posjetitelja. Ove godine zbog nedostatka financija manifestacija je bila nešto skromnija, s nešto manje gostiju i posjetitelja.

kosci2_1482014.jpg

Više od stotinu natjecatelja odmjeravalo je snage u sedam disciplina, muškoj i ženskoj koševini, bacanju kamena s ramena, skoku u dalj, potezanju užeta i nošenju jajeta u žlici i naravno najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, nogometu. Najzanimljivije svakako je bilo natjecanje u košenju trave. Najbolji u košnji ove godine („kosibaš 2014.“) je načelnik općine Gornji Bogićevci, Pavo Klarić, iako nije bio najbrži, komisija je odlučila da je imao najčišći i najbolje složeni otkos. Drugi je bio dosadašnji trostruki prvak Pejo Vuk, a treći gost iz Jajca, Bare Pršlja. Od žena prva je bila Ivka Alandžak iz HKUD-a Pougarje, druga Katica Bertina iz KUD-a Stružec, a treća Ivka Pejčin, predsjednica HKUD-a Pougarje.

kosci1_1482014_.jpg

Prema riječima glavnog „krivca“ za organizaciju ovakve međunarodne manifestacije u malom mjestu Daruvarski Brestovac pored Daruvara, gospođe Ivke Pejčin, predsjednice KUD i članice Udruge „Pramenka“, za očekivati je da će sljedeća „Koševina“ biti još bogatija sadržajima. Ove godine u planu je bila i izložba ovaca te natjecanje u šišanju ovaca, no sljedeće godine potrebno je započeti  s pripremama puno ranije. Osim toga u planu je i izložba sireva. Jedan od razloga je i nedostatak sredstava, s obzirom da je manifestaciju prije pomogao i grad Daruvar te Bjelovarsko-bilogorska županija, što je ove godine izostalo. No,što je situacija teža, kao organizatori imamo više volje da nastavimo sa čuvanjem tradicijskih vrijednosti. Teška vremena će proći, no nedopustivo je zaboraviti svoju prošlost.

Darija Marković, dipl. ing. agr.
viša poljoprivredna savjetnica

Pripremi za ispis