Smotre u Kanfanaru i Višnjanu

201431071.jpg

Budući da volovi nemaju pravo na državne potpore opstaju zahvaljujući isključivo ljubavi prema tradiciji i simbolu Istre – Boškarinu. Jedan od načina očuvanja istarskog vola je i gesta općine Kanfanar, koja će sve sudionike 24. Smotre istarskih volova financijski nagraditi za dolazak na manifestaciju i trud oko uzgoja i očuvanja istarske baštine.

U nedjelju, 27 srpnja 2014. godine na blagdan Svete Magdalene, održana je 16. izložba rasplodnih grla istarskog goveda u Višnjanu.

201431072.jpg

Glavni promicatelj ove izložbe je SUIG (Savez uzgajivača istarskog goveda) na čelu s predsjednikom Aldom Štifanićem, koji je ujedno i organizator izložbe, dok su suorganizatori Hrvatska poljoprivredna agencija, koja dugi niz godina daje veliki doprinos ovoj manifestaciji, te Savjetodavna služba, Općina Višnjan i Istarska županija.

Pokrovitelji izložbe bili su Predsjednik Republike Hrvatske, gospodin Ivo Josipović i Ministarstvo poljoprivrede.
Na izložbi su predstavljene četiri kolekcije istarskog goveda sa ukupno 45 grla. Stručnu ocjenjivačku komisiju sačinjavali su Vesna Bulić, predsjednica povjerenstva, te Neven Rimanić, Ivanka Bervida, Alfredo Jedrejčić i Antonio Maras.
Na jubilarnoj smotri dodijeljene su nagrade u kategorijama junica, ostalih krava, te kategoriji bikova. Šampionsko zvono, kao najveću nagradu ove manifestacije dobio je Udovičić Aleksandar, vlasnik krave životnog broja HR 7101442089.

Smotre u Višnjanu i Kanfanaru najzaslužnije su za očuvanje istarskog goveda, jer se brojni građani i turisti mogu izravno upoznati sa našom kulturom i običajima.

Ivanka Bervida, dipl.ing.agr.
poljoprivredna savjetnica

Pripremi za ispis