Košnja prirodnih livada pred vratima – čuvajte divljač

Želimo li pomoći životinjama da se spase od poljoprivredne mehanizacije dovoljno je prilikom košnje započeti kositi od unutra prema van kako bi im omogućili bijeg sa parcele.

U slučaju da se livada dužom stranom nalazi uz prometnicu treba početi sa košnjom uz prometnicu kako bi pružili divljači mogućnost da se spasi bijegom na parcele udaljene od prometa. Time pomažete sudionicima u prometu i možda spriječite nezgodu. Savjesni poljoprivrednik će na priključke staviti lance ili neka željeza koja će bukom upozoriti te potjerati divljač. U slučaju da se nađe mladunčad ne bi se smjela dirati nego ih premjestiti na taj način (uz pomoć trave) da ne poprime ljudski miris kako bi ga majka kasnije našla i prihvatila.

Djelatnici Savjetodavne službe tokom zimskih predavanja upoznali su poljoprivrednike sa od ove godine obavezom poštivanja VIŠESTRUKE SUKLADNOSTI, koju čine obavezni zahtjevi za upravljanje (SMR), a odnose se na poštivanje Standarda za očuvanje životinjskih vrsta i okoliša.

Propisi koji su doneseni u RH i obavezuju na njihovo poštivanje su: Zakon o zaštiti prirode, Zakon o lovstvu i Uredba o ekološkoj mreži.

 

Iva Majhen-Vlašiček, dipl. ing. agr.
rukovoditeljica Podružnice

Pripremi za ispis