Održano prvo testiranje tehničkih uređaja u zaštiti bilja u jadranskoj Hrvatskoj

Na sajmu su predstavljene inovacije različitih namjena od ekološkog humusa dobivenog od Crvene kalifornijske gujavice tvrtke Telluris Medin iz Zadra, brojnih visokotehnoloških rješenja poput uređaja za pripremu i prikupljanje steriliziranog zraka za prehrambenu industriju Marina Cindrića i Vladimira Tudića iz Karlovca, MBO-T tehnologije gospodarenja otpadom tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca, razna praktična rješenja poput vanjske hranilice i okretne pojilice za pčelare Bruna Mavrinca iz Jadranova, ručna sijačica za male povrtnjake Petra Juračića iz Rijeke, solarno zračni kolektori za sušenje voća i povrća Ante Krvavice iz Šibenika, do kreativnih rješenja i proizvoda učenika srednjih i osnovnih škola. Predstavljena je energetska trska, dimljena riba, razne prerađevine od čokoladnih bombona do biljnih likera… Savjetodavna služba u svom izložbenom prostoru predstavila je svoje proizvode: priručnike, brošure i vodiče za poljoprivrednike, a savjetodavci su zainteresiranim posjetiteljima sajma odgovarali na brojne upite.

Uz domaće inovatore na sajmu su se predstavili i izlagači iz bliskoistočnih zemalja – Irana, Iraka, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Katara. Upravo je zato i jedna od važnijih tema ovogodišnjeg sajma bila halal industrija i moguć izlazak hrvatskih proizvođača na tržište koje se procjenjuje na 635 milijardi američkih dolara.

U sklopu ove manifestacije, a u organizaciji Savjetodavne službe na dan otvaranja sajma, ali u večernjim satima u osnovnoj školi u Nadinu održano je vrlo interesantno predavanje u kojemu je Ivica Prpić, rukovoditelj Odsjeka za mehanizaciju, nazočnim poljoprivrednicima ukazao na važnost baždarenja traktorskog raspršivača (atomizera) te kroz temu: „Tehnički sustavi u primjeni sredstava za zaštitu bilja u voćarstvu i vinogradarstvu“ stavio naglasak na zakonodavni okvir i Pravilnik o obveznoj edukaciji poljoprivrednika i obveznom testiranju prskalica i atomizera.

testiranje1_14_5.jpg

Nakon mnogobrojnih odgovora na upite poljoprivrednika s predavanjem je nastavio dr. sc. Vjekoslav Tadić ispred Ispitne stanice strojeva za zaštitu bilja Zavoda za mehanizaciju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Kroz vrlo zanimljivo edukativno predavanje i praktična pitanja upućena poljoprivrednicima, a vezana uglavnom za pravilno rukovanje tehničkim sredstvima i pravilnom primjenom te zaštitom kao i spoznajom o važnosti pravilnog rukovanja uređajima i greškama koje se najčešće javljaju na terenu pobudio je veliki interes među poljoprivrednicima za testiranjem traktorskih raspršivača. U dogovoru s Udrugom vinogradara i vinara Nadin nakon završenog predavanja napravljena je popisna lista i raspored testiranja koje se je održalo slijedećeg dana /subota/ u mjestu Nadin.

testiranje2_14_5.jpg

I tako je u subotu 10.svibnja 2014.godine započelo prvo testiranje uređaja gdje su po zakazanom vremenu i rasporedu uredno stizali poljoprivrednici s traktorima bilo vučenim ili nošenim atomizerima propisno pripremljenim za testiranje. Da je ova akcija vrlo uspješno organizirana i provedena govori i činjenica da se testiranje uređaja zbog povećanog interesa poljoprivrednika produžilo i u nedjelju. U dva dana s testiranjem obuhvaćeno je bilo 27 uređaja, pregledano, atestirano i dobilo markice.

testiranje3_14_5.jpg

Ova hvale vrijedna akcija u kojoj je Savjetodavna služba dala svoj doprinos označila je i prvo testiranje tehničkih uređaja u zaštiti bilja u jadranskoj Hrvatskoj.

Gordana Dragun,  dipl. ing. agr.
rukovoditeljica Podružnice

Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.,
poljoprivredni savjetnik

Pripremi za ispis