Aktivnosti u sklopu projekta Edu-Eco-Ago-Net

1. Modul pod nazivom „Organska poljoprivredna proizvodnja“ održan je u Topuskom. Predavanja su održale:

  • doc. dr. sc. Snježana Tolić: Održivi sustavi u proizvodnji hrane, Poljoprivreda nekad i danas.
  • prof. dr. sc. Ljubica Ranogajec: Održivi razvoj i ekološki otisak, Etička osnova temelj održivog razvoja, Obrazovanje za održivi razvoj, FADN sustav u poljoprivredi.
  • prof. dr. sc. Jadranka Deže: Poduzetništvo u eko poljoprivredi.

2. Modul pod nazivom „Agro-ekonomski model u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji“ održan je u Požegi. Predavanja su održale:

  • prof. dr. sc. Mirjana Brmež: Ima li budućnosti bez nematoda , bioindikatora kvalitete tla.
  • doc. dr. sc. Snježana Tolić: Ekonomski pokazatelji poljoprivrede u Hrvatskoj, Ruralna diverzifikacija.

3. Modul pod nazivom „ Nove metode učenja i poučavanja“ održan je u Višnjici. Predavanja su održali:

  • mr. sc. Darija Rupčić: Metode poučavanja u ekološkoj poljoprivredi.
  • Ivica Kelam doktorant na filozofskom fakultetu, područje bioetike: Opasnosti od patentiranja biljnih gena za održivi razvoj poljoprivrede.
  • doc. dr. sc. Snježana Tolić: Osnove agrotehnike u ekološkoj proizvodnji bilja.
  • Slavica Pušić, mag. agr.: Značaj kratkih proizvodno-opskrbnih prehrambenih lanaca u održivom razvoju.
  • mr. sc. Darija Rupčić: Interaktivna radionica u radnim skupinama radi prikupljanja prijedloga tema za sadržaj kurikula za poučavanje u ekološkoj poljoprivredi i izradi smjernica.

Tijekom navedenih edukacija suradnici i vanjski partneri na projektu pobliže su upoznati, dobili su saznanja, kako o važnosti ekološke proizvodnje, tako i o načinu same proizvodnje. Cilj edukacije je izrada kurikuluma za buduće ekološke proizvođače.

Nakon odrađenih edukacija djelatnice savjetodavne službe sudjelovale su u studijskom putovanju. Putovanje je obuhvatilo obilazak rodne kuće i Centra Dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, upoznavanje s temeljima biološko dinamičkog uzgoja koji dokazuju da je zdrave usjeve moguće proizvesti bez uporabe: umjetnih gnojiva, tretiranog sjemena i sredstava za zaštitu bilja.

eea_2.JPG

Tijekom putovanja članovi studijske grupe su u Schilternu u Austriji posjetili „Arche Noah Schiltern bei Longenlois“-ekofondaciju. Fondacija je osnovana prije 25 godina na inicijativu entuzijasta ekološke proizvodnje, čiji je zajednički zadatak očuvanje bioraznolikosti i jačanje ekološke svijesti. Trenutno imaju cca 12000 članova iz različitih zemalja. Vrt je praktično uređen i opremljen za različite sadržaje: edukaciju, posjete, šetnju i kratki odmor, sezonske radove u vrtu i staklenicima, prodaju sjemena, prijesadnica, literature i alata. Na površini od 1 ha izmjenjuju se vrtni elementi i parcele za uzgoj. Zastupljeno je oko 800 jednogodišnjih i višegodišnjih biljnih vrsta radi kojih 30000 posjetitelja dolazi svake godine. Pored ljudi i biljaka cjelovitosti doprinose i pčele smještene u mirnijem dijelu vrta.

eea_3.JPG

Putovanje je završilo u Glinzendorfu, 10-tak kilometara sjeveroistočno od Beča, posjetom ekološkom gospodarstvu Adamah BioHof. Gospodarstvo obrađuje 105 ha poljoprivrednog zemljišta na kojem uzgaja 55 vrsta povrća. Naglasak je na uzgoju ekološkog korjenastog povrća. Osim proizvoda sa gospodarstva Adamah BioHof plasira i ekološke proizvode svojih kooperanata. Tijekom posjeta obišli smo proizvodne površine ekološkog povrća. Dojmila nas je pakiraona tzv. „kistlpakhalle“, mjesto gdje se pakiraju ekološki proizvodi prema narudžbama kupaca. Tjedno se iz pakiraone distribuira cca 6000 kutija ekološkog povrća i drugih proizvoda na kućne pragove potrošača. U okviru gospodarstva postoji i trgovina sa širokoma paletom ekoloških proizvoda.

eea_4.JPG

Tihana Bišćan, dipl. ing. agr., rukovoditeljica Podružnice
Snježana Pešut-Pilon, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica za ekološku i integriranu poljoprivredu

Pripremi za ispis