Demonstracija rada strojeva – zelene linije – Pottinger

potinger.jpg

Proizvodnja opruga Dežanovac je obiteljska tvrtka osnova 1971. godine kao obrtnička radnja za izradu opruga. Danas zapošljava preko 70 radnika unutar svoje dvije djelatnosti, koje se dijele na prodaju i zastupstva renomiranih proizvođača poljoprivredne mehanizacije, rezervnih dijelova i servis, i na proizvodnju opruga i dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju.

Tvrtka je prepoznala želju poljoprivrednika koji prije kupnje strojeva vide strojeve u radu kako bi najbolje sami prilagodili potrebnu opremu svojim površinama, tako da sada već tradicionalno više od 10 godina redoviti organizira prezentacije strojeva raznih dobavljača u suradnji sa Savjetodavnom službom i njihovim podružnicama po cijeloj Hrvatskoj. Suradnja sa Savjetodavnom službom se redovito održava jer svaka prilika je bitna za dodatnu edukaciju poljoprivrednika kako bi oni na svojim OPG-a mogli postizati što bolje rezultate kombinacijom znanja i novih tehnologija.

POD je generalni uvoznik za Pottinger strojeve u Hrvatsku i sada je organizirao svoju prvu prezenataciju strojeva za košnju. Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici tvrtke Pottinger Johanes Stoiblera, regionalnog voditelja prodaje i Wolfgang Higlsberger, koji su se pobrinuli da strojevi budu dobro podešeni za rad. Isto tako bili su otvoreni za sva pitanja naših poljoprivrednik kako za cjelokupni program strojeva Pottinger ali i za rad i poslovanje poljoprivrednika u Austriji.

U kišnim, ne baš idealnim uvjetima održana je prezentacija rada kosilica, okretača i sakupljača na OPG-u Patek Aleka u Trojeglavi (Bjelovarsko-bilogorska županija). Često su baš kratki vremenski rokovi i nepovoljne vremenske prilike razlog ne kvalitetno obavljenog posla spremanja sijena i sjenaže, stoga su kvalitetni strojevi i dobro podešavanje dobar preduvjet za dobro obavljen posao, kvalitetnu krmu na našim farmama. I u uvjetima vlažnog tla, visina košnje i dobro okretanje i sakupljanje u zbojeve strojevi su obavili na zadovoljavujući način, pri tome ne onečišćavajući pokošenu masu zemljom.

Predstavnici tvrtke Pőttinger uz domaćine tvrtku POD predstavili su slijedeće strojeve:

  • Diskasta kosilica, prednja NOVACAT 301 alpha motion,
  • Diskasta kosilica, stražnja NOVADISC 265,
  • Rotacijski okretač HIT 470,
  • Rotacijski okretač HIT 690 NZ,
  • Rotacijski sakupljač, nošeni EUROTOP 380,
  • Rotacijski sakupljač, vučeni sa dva rotora 702 C.

Diskaste kosilice

Košnja diskastim kosilicama osigurava dobro kopiranje terena, minimalne gubitke i precizan rad, bez dodatnih podešavanja. Diskaste kose osiguravaju kvalitetan rez i vrhunsku produktivnost, uz minimalnu kontaminaciju (važna uređenost površina). Brza izmjena noževa i kvalitetan materijal standard je na svim kosilicama Pottinger. Mala težina kosilica (bez kondicionera) bio je glavni cilj pri konstrukciji. Kosilice su radnog zahvata od 2,2 do 3,88 m, sa mogućnosti upotrebe traktora većih širina sa dvostrukim kotačima, i sa više mogućnosti prikapčanja. Dvije opruge (koje je moguće podešavati) osiguravaju dobro kopiranje čak i na nagnutim terenima. Također osiguravaju izvrstan protok mase kroz kosilicu.

Okretači

Čvrsta konstrukcija i dobar prijenos zakretnog momenta uz kvalitetnu boju odlika je Pottingerovih okretača. Svaki rotor za dodatnu čvrstoću osigurava ploča koja učvršćuje rotor i u najtežim uvjetima rada. Čvrsti nosači radnih tijela osiguravaju da opruge ostaju na mjestu i u slučaju pucanja. Veliki pneumatici opremljeni zaštitom protiv omatanja trave dobro kopiraju i loše pripremljen teren. Nejednaka dužina radnih tijela značajna je novost koja doprinosi kvaliteti posla i trajnosti, kao i smanjenom onečišćenju krme. Radni zahvat je od 4,7 do7,45 m.

Sakupljači

Posebna pažnja uz visoku produktivnost posvećena je kvaliteti i čistoći sakupljene sjenaže. Dobro kopiranje terena uz pažljivo sakupljanje najbolje su karakteristike ovog stroja. Rotori postavljeni na tandem kotačima koji i u teškim radnim uvjetima dobro kopiraju tlo najbolja su tehnička rješenja stroja. 

potinger1_284.jpg

potinger2_284.jpg

potinger3_28_4.jpg

Ivica Prpić, dipl. ing. agr.
rukovoditelj Odsjeka

Pripremi za ispis