Privucite korisne ptice u voćnjak

Zanimljivo je da jedan par sjenica za ishranu svojih ptića skupi oko 8000 štetnih gusjenica. Zbog toga im je poželjno stvoriti povoljne uvjete za život i zadržati ih u voćnjaku. To ćemo postići ako u voćnjak postavimo veći broj kućica za ptice. Osobito je tijekom zime važna briga o korisnim pticama pa će dobro doći i hranilišta sa sjemenkama i lojem kako bi preživjele period oskudice i zadržale se u voćnjaku.

Osim ptica koje se hrane kukcima, ne treba zaboraviti ni važnu ulogu ptica grabljivica u regulaciji populacije poljskih glodavaca. S obzirom da veće grabljivice nerado slijeću u voćnjake jer ne mogu sjediti na tankim granama, privući ćemo ih postavljanjem visokih motki u obliku slova T odakle će imati dobar pregled nad voćnjakom. Ovakvi će stupovi dobro doći i na ratarskim površinama ako u blizini nema stabala.

kucice1_11_3.jpg

Voćari u sustavu integrirane proizvodnje svakako bi u sklopu bioloških mjera zaštite trebali stvarati pogodne životne uvjete za razvoj korisnih životinja tako da u voćnjak postavljaju kućice za korisne ptice i visoke motke za privlačenje ptica grabljivica. Cilj integrirane proizvodnje je smanjiti ostatke pesticida u hrani, smanjiti onečišćenje tla, vode i zraka, očuvati okoliš i prirodna staništa, plodnost tla, biološku raznolikost te poticati prirodne mehanizme regulacije, a u dostizanju tog cilja ptice su odlični saveznici. To dobro zna voćar Alojz Švegović iz Hlebina koji je ove zime u svom nasadu lijeske postavio tridesetak kućica za ptice. Prije same izrade kućica na internetu je potražio podatke o potrebnoj debljini dasaka, dimenzijama kućica i promjeru ulaznih otvora za ptice te s nestrpljenjem očekuje prve stanare. Ovaj zaljubljenik u prirodu jako dobro zna da ptice koje se hrane kukcima uspješno smanjuju brojnost prenamnoženih štetnika, a u kulturi gdje izbor dopuštenih insekticida nije velik to uvijek dobro dođe.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
viša stručna savjetnica
Pripremi za ispis