10. međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu

pcle_gudovec202.jpg

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol otvorila je sajam. Istaknula je dobru organiziranost Hrvatskog pčelarskog saveza i spremnost pčelara za sudjelovanje na zajedničkom europskom tržištu. Osim zamjenice ministra poljoprivrede na otvaranju su sudjelovali i brojni uglednici iz političkog života, predsjednik Hrvatskog Pčelarskog saveza, brojni pčelari iz cijele Hrvatske i  predstavnici svjetskih pčelarskih asocijacija. Među njima potrebno je  istaknut predsjednika Europske komisije Apimondije i savjetnika Odbora za poljoprivredu u Europskom parlamentu Philipa McCabea.
Sajam je podijeljen u 3 osnovne cjeline:

1. izložba i prodaja meda te proizvoda od meda – Paviljon 1, Paviljon 8 i Paviljon 9
Pčelarske proizvode, med, propolis, matičnu mliječ, otrov i kozmetiku na bazi pčelinjih proizvoda izložilo je 30 izlagača. Najzastupljenija su bila obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su izlagala samostalno ili u sklopu udruga te županijskih saveza i LAG-ova. 

pcele_gudovac2_202.jpg

2. izložba i prodaja pčelarske opreme – Pavljon 2 i Paviljon 8.
Pčelarsku opremu izložilo je 100 proizvođača iz  Hrvatske, Finske, Grčke, Njemačke, Slovenije, Austrije, Mađarske, Poljske, Srbije i BiH. Gotovo sva pčelarska oprema je  prodana, čak i automatska linija za otklapanje i vrcanje čija je vrijednosti oko 30 tisuće eura.

pcele_gudovac3_202.jpg

3. edukativni dio – Paviljon 4 (Aukcijska dvorana).
Stručno-edukativni dio manifestacije održan je u prepunoj dvorani. Ove godine organizator i stručni voditelj je bila doc. dr. sc. Ivana Tlak Gajger s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Prvi dan  predavanja otvorila je dr. sc. Maja Smodiš Škerl, dr. med. vet. koja je  govorila o osobitosti matica kranjske pčele značajne za uzgoj. Igor Petrović, dipl. ing. agr. pojasnio je  značaj proizvodnje sortnog meda. Dr. sc. Daniela Laurino, dr. med. vet. iznijela je najnovije zaključke istraživanja o otrovnosti neonikotinoidnih insekticida za pčelinje zajednice. Na kraju prvog dana Dario Frangen, prof. pojasnio je razlike između ekološkog i konvencionalnog  pčelarenja. Drugog dana  predavanja prof. dr. sc. Nada Plavša, dr. med. vet. održala je predavanje o nozemozi pčela – dijagnostici, preventivi i terapiji. Profesor dr. sc. Ivan Kosalec, dipl. ing. pharm. iznio je farmaceutski pogled na propolis i proizvode. Rajko Radivojac pojasnio je uzgoj matica i proizvodnju rojeva. Doc. dr. sc. Ivana Tlak Gajger, dr. med. vet. govorila je o značaju uvjetovanih bolesti pčela. Na kraju je Miljenko Ernoić iznio mogućnost daljnjeg razvoja službe motrenja medenja u Hrvatskoj.

 pcele_gudovac6_20_2.jpg

 Igor Petrović, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik

Pripremi za ispis