Oblica fest 2014.

Ovogodišnji stručni skup u Postirima bio je posvećen obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima obzirom da su Ujedinjeni narodi  2014. godinu proglasili Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Suradnju poljoprivrednika i stručnjaka koja na području Splitsko-dalmatinske županije traje dulje od 22 godine obradila je Danica Tadin, rukovoditeljica Podružnice kroz temu „Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i Savjetodavna služba“. Nakon toga je Milan Jakovčić, poljoprivredni savjetnik održao stručno predavanje na temu „Višestruka sukladnost i administrativne obveze OPG-a“, a Silvija Marušić, poljoprivredna savjetnica stručno predavanje na temu „Izobrazba o održivoj uporabi pesticida“. Novi preparat za suzbijanje bolesti paunovog oka („Nativo“) predstavio je Stipe Đuzel iz Bayera CropScience. Maslinari su pokazali interes za svim novostima koje će koristiti razvoju i napretku njihove proizvodnje.

oblica1_6_2.jpg

U okviru manifestacije obavljeno je kemijsko i organoleptičko ocjenjivanje ukupno 84 uzorka maslinovog ulja te je predsjednica stručnog ocjenjivačkog panela Sandra Petričević  pohvalila ostvareni napredak u kvaliteti dobivenih ulja. Kategoriju ekstra djevičanskog maslinovog ulja zavrijedilo je 56 uzoraka, a 36 ih je nagrađeno zlatnom medaljom.

Najsvečaniji dio manifestacije je bila dodjela diploma za kvalitetu maslinovog ulja.

Titulu šampiona za najkvalitetnije maslinovo ulje dobio je Ivica Juras iz Postira, a titulu vice šampiona  Tonći Fiamengo iz Supetra.

oblica_3_6_2.jpg

Nakon dodijele diploma nastavljeno je druženje oko 200 okupljenih maslinara uz klapu Boduli, te jela na bazi maslina i maslinovog ulja i  bračke slatke delicije.

Danica Tadin, dipl. ing. agr.
rukovoditeljica Podružnice

Silvija Marušić, dipl. ing. agr.
poljoprivredna savjetnica

Milan Jakovčić, dipl. ing. agr.
poljoprivredna savjetnica

 

 

Pripremi za ispis