Agencija poljoprivrednicima odobrila pravo na plavo gorivo za 2014. godinu

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je pravo na potrošnju „plavog goriva“ za 2014. godinu, temeljem podnesenog Jedinstvenog zahtjeva za izravna plaćanja u 2013. godini, sukladno Pravilniku o primjeni zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojeno plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi (NN 156/13).

Na dan 29. siječnja 2014. godine, pravo na potrošnju „plavog goriva“ za 2014. godinu odobreno je za 81 492 poljoprivredna gospodarstva. Odobrene količine plavog goriva bit će dostupne poljoprivrednicima na karticama u petak, 31. siječnja 2014. godine.

Svi korisnici koji nemaju karticu goriva, a podnijeli su zahtjev za izravna plaćanja u 2013. godini, mogu ostvariti svoje pravo na „plavo gorivo“ u regionalnim uredima Agencije koji će, prema zahtjevu korisnika, u roku od 30 dana izdati karticu goriva.

Sve o uvjetima korištenja kartice goriva, cjeniku te lokacijama na kojima se toči „plavo gorivo“ možete pogledati ovdje.

Sufinanciranje goriva za poljoprivrednu proizvodnju vrlo je važna potpora, kroz koju država neizravno podupire poljoprivredne proizvođače sa 500 milijuna kuna godišnje. Godišnju kvotu na karticama za plavi dizel poljoprivrednici mogu iskoristiti do 31.12. svake godine, a nova kvota im se dodjeljuje u siječnju sljedeće godine.

 

izvor:apprrr.hr

Pripremi za ispis