Najpoljoprivrednik EU

Naši mladi poljoprivrednici su zahvaljujući Dubravki Šuica, ambasadorici Europske pučke stranke u Hrvatskoj, prvi put dobili priliku natjecati se za najboljeg poljoprivrednika EU, a za  najboljeg predviđena je nagrada od 10 tisuća eura, dok je iznos od 7.500 eura predviđen za najodrživiji projekt kao i za najinovativnijeg mladog poljoprivrednika iz EU.

Nakon pregleda više od 200 prijava, 41 prijava je ušla u uži izbor, stručno povjerenstvo je jednoglasno izabralo Martinu Petrović iz Vukojevaca, kraj Našica za najbolju mladu poljoprivrednicu Hrvatske. Nagradu je osvojila projektom proizvodnje suhomesnatih proizvoda od crne slavonske svinje – fajferice

Među još 9 poljoprivrednika koji su sudjelovali na natječaju i nagrađeni putovanjem na 2. europski kongres mladih poljoprivrednika u Europskom parlamentu u Bruxellesu je i 30-godišnji ekonomista, nositelj gospodarstva u Upisniku poljoprivrednika, Goran Golem iz Lisičića, Zadarska županija. Goran je zauzeo treće visoko mjesto sa projektom proizvodnje autohtonog češnjaka. Član je udruge proizvođača luka Zadarske županije „Rešta“ i prvi među proizvođačima luka koji je u Registru ekoloških proizvođača. Sve slobodno vrijeme provodi u polju jer češnjak je zahtjevna kultura poglavito kada parcela prelazi 2,00 ha. Stoga, Goran radi ekonomske isplativosti neumorno istražuje i eksperimentira kako bi tradicionalnu proizvodnju osuvremenio, a potom i povećao. I, ne samo on nego i svi drugi proizvođači, poglavito mladi koji se teško odlučuju za ovu djelatnost zbog velikog uloga manualnog rada. Trenutno radi na patentiranju stroja za rasčešljavanje glavica češnjaka, dok je sadnju već usavršio putem četveroredne traktorske sadilice. Sve te aktivnosti Goranove i istraživanja Zavoda za povrtlarstvo Agronomskog fakulteta Zagreb, s prof. Josipom Borošić u konačnici imaju cilj povećanje proizvodnje, zajednički nastup na tržištu, a potrošači će prepoznati razliku izvornog luka u odnosu na bezukusni, “sterilizirani” kineski luk.

poljoprivrednik_22_1.jpg

 

mr. sc. Ana Grgas,
rukovoditeljica Odsjeka za male životinje

Pripremi za ispis