Stručni posjet poljoprivrednim gospodarstvima u Sloveniji

slovenija1_2412.jpg

slovenija3_2412.jpg

Gospodarstvo Stiplošek iz Podčetrtka posjeduje 64 ha oranica i livada i 1 ha vinograda. Osnovna djelatnost gospodarstva je tov junadi, a dopunska djelatnost im je pečenje rakije, proizvodnja likera i vina. Rakiju proizvode od jabuka (koje otkupljuju i od drugih gospodarstava), te kruške viljamovke i tepke. 

Svoje proizvode plasiraju u ugostiteljske objekte, a i sami se bave seoskim turizmom, kroz koji prodaju spomenute proizvode.

Drugo gospodarstvo Oset iz Šentjura bavi se uzgojem krava dojilja. Gospodarstvo koristi u napasivanju 70 ha, a za košnju 30 ha livada što je dovoljno za hranidbu 50 krava i još toliko podmlatka.

Budući da uzgajaju mesni tip stoke, izgradili su malu klaonicu za vlastite potrebe, a u njoj pružaju i uslugu klanja goveda za druge stočare. Godišnje smiju na svom gospodarstvu klati 1000 uvjetnih grla stoke.

Gospodarstvo Kalan iz Kalobja nalazi na 650 m nadmorske visine i bavi se ekološkim uzgojem ljekovitog bilja. Trenutno ljekovito bilje uzgajaju na 1,5 ha površine, a obrada i berba obavljaju se ručno. Uzgojeno bilje suše u vlastitoj sušari i prerađuju u čajeve i tinkture. Svoje proizvode prodaju na gospodarstvu i na ekološkim odjelima u trgovačkim centrima u Celju i Mariboru.

slovenija4_2412.jpg

Posljednje posječeno gospodarstvo Zdolšek iz Ponikva ima mješovitu proizvodnju i bave se seoskim turizmom. Prema riječima domaćina ponuda gostima mora sadržavati preko 80 % vlastitih proizvoda, pa se tako proizvedeno meso, vino i sokovi prodaju oplemenjeni na kućnom pragu.

Viđeno na gospodarstvima u Sloveniji probudilo je nadu kod naših poljoprivrednika da bi se već „sutra“ i na našim gospodarstvima moglo dodatno zarađivati, a time i osigurati bolji život i opstanak na selu.

 

Dragutin Kasteljan, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Štefanija Lovrenčić, dipl. ing. agr.
rukovoditeljica Podružnice

Pripremi za ispis