2014. Međunarodna godina obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Kampanja će službeno biti lansirana 22. studenog 2013. iz sjedišta u UN-a u New Yorku.

Taj dan u cijelom svijetu organizirat će se različita događanja s ciljem širenja svijesti o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ugroženosti od strane modernog društva, ali i traženja najboljih rješenja za njihov opstanak i razvoj.

U sjedištu UN-a proglasit će se i ambasadori godine obiteljskih gospodarstava.

Cilj ove inicijative je postati sredstvo za poticanje aktivnih smjernica održivog razvoja u poljoprivredi, a koja se temeljni na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, komunalnim jedinicama, suradnjama, domorodačkim stanovništvom i ribarskim obiteljima.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva znače uspjeh u borbi sa siromaštvom i gladi, a spontano donose i razvoj koji se temelji na očuvanju okoliša i bioraznolikosti.

Razmišljajući na ovaj način tako je i Eko mreža započela sa svojim radom – imajući u vidu mala obiteljska gospodarstva za koja vjerujemo da su nositelji velikog djela ekonomije u Hrvatskoj. Mi u Eko mreži vjerujemo da je prirodna i organska proizvodnja u malim i obiteljskim poduzećima najkorisnija za gospodarstvo Hrvatske, jer su takvi proizvodi kvalitetniji, inovativniji i zdraviji te omogućuju blagostanje većem broju ljudi.

Aktivnim sudjelovanjem cijele obitelji u razvoju vlastitog gospodarstva ne samo da obitelj osigurava osnovna sredstva za život, već se jačaju obiteljski odnosi, stvaraju neraskidive veze, a ta ista gospodarstva rade s idejom održivog razvoja, očuvanja okoliša i stvaranja biološke raznolikosti.

„U Hrvatskoj 99% poljoprivrednih gospodarstava čine upravo obiteljska gospodarstva koja obrađuju 83,8% površina. Poljoprivredna politika međutim, usmjerena je na onih 1% poslovnih subjekata što je najviše vidljivo u sustavu poticaja gdje oni ubiru čak 40 % ukupnih sredstava. Državna kontrola nad tržištem ne postoji i konkurencija uvoza u potpunosti ruši domaću proizvodnju i uništava obiteljska gospodarstva. Zadnji je čas da se ovakva slika promijeni, a promjena može doći samo pritiskom „odozdo“. Zbog toga je važno da se udružimo i zajedničkim nastupom izborimo za svoje pravo na zdravu, lokalno proizvedenu i kulturološki prikladnu hranu te dostojanstvo seljačkog života i rada.“ – istaknula je udruga ZMAG koja je na svojim stranicama pozvala sve da se priključe inicijativi i da kroz različite akcije i događanja obilježimo Međunarodnu godinu obiteljskih gospodarstava.

farming1_19_11.jpg

 

izvor: http://www.ekomreza.org/

 

Pripremi za ispis