Trihineloza

trihineloza.jpg

Dolaskom hladnijeg vremena u studenom , u našim selima počinje vrijeme svinjokolja. Iako su svinjokolje tradicijske manifestacije ruralnog prostora, trenutak kada svaki svinjogojac ne propušta priliku pohvaliti se kako upravo on ima najbolje tovljenike i po količini i po kvaliteti mesa, bitno je upravo tada ukazati na obvezu pregleda mesa na trihinelu isključivo zbog zaštite zdravlja ljudi.

Trihineloza je parazitarna bolest ljudi i životinja (zoonoza), koju uzrokuju obli paraziti iz roda Trichinella, najčešće vrste Trichinella spiralis, koja u zaraženih svinja, za razliku od čovjeka, najčešće prolazi bez simptoma.

Iako se trihinela može pronaći u mesojedima i svejedima, za čovjeka je najvažnija karika u prijenosu bolesti upravo svinja. Svinja se najčešće zarazi jedući različite vrste glodavaca (te ostatke zaraženog svinjskog mesa sa klaonica, što je sve češći put prijenosa), a čovjek jedući nedovoljno termički obrađeno svinjsko meso (prvenstveno kobasicu, kulen i šunku).

Nakon unosa zaraženog mesa u probavni sustav čovjeka, iz čahura (ciste) se oslobađaju ličinke koje u prednjem dijelu probavnog sustava sazrijevaju, te prelaze razvojne faze do nastanka novih ličinki koje probijaju stjenku crijeva, ulaze u krv i limfu , te se rasprostranjuju po tijelu čovjeka gdje stvarju čahure.

Upravo iz toga razloga razlikujemo tri faze (stadija) bolesti:

Crijevni stadij kojeg karakterizira mučnina, znojenje, povraćanje, proljev i bol u trbuhu, iako može biti i asimptomatičan.

Stadij mišićne invazije, koji traje 2-3 tjedna, karakterizira izrazito visoka tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, otečenost (edemi) vjeđa , a ponekad se javlja otežano žvakanje, gutanje, pa čak i disanje. U najtežim slučajevima dolazi do promjena na srcu i plućima, kada ishod može biti i nepovoljan.

Stadij rekonvalescencije ili oporavka karakterizira stvaranje čahura u mišićnom ili drugom tkivu čovjekova tijela, a traje i do nekoliko mjeseci.

Budući da ne postoji adekvatno liječenje, terapija je uglavnom simptomatska a sastoji se od analgetika zbog sprečavanje boli, antihelmintika radi zaustavljanja crijevne faze razvoja, te mirovanja oboljelog.

Obzirom na stalnu pojavu ove bolesti kao jedne od najznačajnijih zoonoza, ključna je prevencija pojave bolesti koja se bazira na obveznom veterinarskom pregledu svinjskog mesa metodom umjetne probave skupnog uzorka ili pojedinačnom trihineloskopijom. Ne manje važna je i sustavna i stalna deratizacija dvorišta ili farme u svrhu uklanjanja štakora i miševa kao glavnog izvora zaraze domaćih svinja.

Važna napomena:

Soljenje, sušenje i dimljenje mesa ne uništava ličinke trihinele, stoga pregled mesa na trihinelu mora biti obvezan dio svake svinjokolje!

Pripremi za ispis