Održani Dani jabuka – Požega 2013.

jabuke.jpg

Organizator i ovogodišnje izložbe bila je Poljoprivredna savjetodavna služba, Podružnica Požeško-slavonske županije zajedno s Veleučilištem u Požegi te udrugom Zlatna dolina iz Požege.

jabuke4_31_10.jpg

Pokrovitelji Izložbe bili su Požeško-slavonska županija i Grad Požega. Veliki sponzor Izložbe i ove, baš kao i u nizu proteklih godina, bila je HGK, Županijska komora u Požegi.  Unatoč  sveprisutnom osiromašenju svojih materijalnih resursa, i ove godine dirnula nas je podrška brojnih sponzora i donatora. Manifestaciju „Dani jabuka – Požega 2013.“ na drugi način, u značajnoj mjeri pomogli su profesori i učenici Poljoprivredno  prehrambene škole iz Požege, Obrtničke škole iz Požege, Dječji vrtić Sv. Leopold Mandić, Glazbena škola iz Požege te Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo (Zavod za voćarstvo).

 Medijski pokrovitelji bili su „Agroglas“ iz Osijeka te „Poljoprivredna televizija“ iz Požege. Svima spomenutima, kao i brojnim drugima koje ne možemo nabrojiti, dugujemo svoju duboku zahvalnost u nesebičnoj toplini, razumijevanju, empatiji, angažmanu, trudu i svekolikoj pomoći u ostvarenju i ove Izložbe.

Prostor restorana „Sara“-Babin vir u Požegi proteklih dana održavanja Izložbe, uz lagani žamor izlagača i posjetitelja, odisao je svečanim tonom i obogaćen neviđenom raskoši boja, u fluidnom pretapanju –  baš kao kod slikara francuskih impresionista,  umirisao je tako duboko u svačiju dušu da ste si slike svoga djetinjstva i onaj prepoznatljivi spokoj ugođaja „ kao kod svoje bake“ mogli gotovo dotaknuti.

Veliki podstrek svima nama, da još više, bolje i jače svojim naporima pomognemo našem selu, baš kao i da sljedeću izložbu učinimo još boljom, svojim produhovljenim i nadahnutim govorom prilikom otvaranja ovogodišnje izložbe, dao je župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević.

Baš kao i svake godine, svoju izložbu „Dani jabuka – Požega 2013.“ , mi djelatnici PSS u PSŽ „živimo punim plućima“. Neizreciv je osjećaj ugode i ponosa kada čujemo od brojnih posjetitelja kako im je ova, naša izložba, uistinu draga i prirasla srcu, oplahnuta kako gostoljubivošću naših sugrađana tako i toplinom koju možete pronaći još jedino kod onih koji su jako iskreni…..

Posebnost ovogodišnje izložbe ogledala se u mogućnosti posjetiteljima da nakon dugog vremena, u svoju dušu, na jednom mjestu reminisciraju okuse starih, i već gotovo zaboravljenih boja, mirisa i okusa, izloženih starih sorata jabuka i ponuđenih na ocjenjivanje sveukupnosti dojma ukusnosti. Ovo smo omogućili zahvaljujući  svojoj tvrdoglavosti i upornosti još rijetkih zaljubljenika u stare sorte, danas već gotovo iščezlih jabuka, zahvaljujući zaraznom entuzijazmu pojedinaca poput Mirka Veića. Ponuđeno je na kušanje i ocjenjivanje 8 starih sorata jabuka. Među ovima ponuđenima, posjetitelji su kao najpoželjniju odabrali sortu „Zlatica“.

Drugoga dana Izložbe, dodijeljene su i nagrade za:

  1. Najljepši štand s jabukama – Poljoprivredna prehrambena škola iz Požege
  2. Najljepši štand s prerađevinama – Osnovna škola Vladimir Nazor iz Adžamovaca
  3. Najljepši štand s ekološkim jabukama – OPG Mirko Veić iz Mihaljevaca
  4. Najljepši štand s pčelinjim proizvodima – OPG Marijan Krpan iz Požege
  5. Kraljica izložbe (odjevena u narodnu nošnju) – Josipa Orišković, učenica Poljoprivredno prehrambene škole iz Požege
  6. Kralj izložbe (odjeven u narodnu nošnju) – Emanuel Galić, učenik Poljoprivredno prehrambene škole iz Požege
  7. Najljepši štand prema ocjeni posjetitelja – Veleučilište u Požegi

jabuke3_31_10.jpg

jabuke5_31_10.jpg

Već uobičajeno za „Dane jabuka – Požega“,  posebnu čast iskazujemo jednoj od hrvatskih županija. Ove godine to je bila Bjelovarsko-bilogorska županija, čiji je siže, u jednom od nekoliko predavanja –  koja su također već postala tradicijom, prekrasno iznijela naša draga kolegica Grozdana Grubišić Popović. Stručna predavanja na Izložbi upravo su onaj tanki ali pupčano-povezivi  odnos kojim pokušavamo naše klijente-proizvođače zbližiti s baznim znanjem naših Sveučilišta i Veleučilišta. Vrlo dojmljivo predavanje održao je i prof. dr. Nikola Kezić koji je svojim nadahnutim i gotovo provokativnim predavanjem ali u pozitivnom smislu svima prisutnima, više od 60 slušatelja, otvorio oči za posve drugačije poimanje važnosti pčela i pčelarstva generalno u naprednom voćarstvu…

A u predvečerje došuljale tople i narančaste jeseni, s mirisima tek pečenog kestenja i šuštanjem lišća za nogama vama drage osobe (baš poput Danteove Beatrice),  te božanstvenim oslobođenjem osjetila vida, sluha i osjetilnih jezičnih pupoljaka, uz sve bogatstvo malog ali toplog gradića tamo negdje na istoku, uz šuštanje plisiranih suknji narodnih nošnji na snašama, pa i tek poneki nestašluk mlađarije, uz jasno vidljive noćne sjenke zaljubljenih na mjesečini, uz pjesmu, ples i malo vina, ne ostaje nam drugo nego zaključiti: Dani jabuka – Požega 2013., nije samo tamo  neka manifestacija s edukativnim, kulturnim,tradicijskim i turističko-rustikalnim atributima. Štoviše, ona je i sve nabrojano ali i duboki udisaj života, sjaj zvijezda, gordost Zavičaja te nadasve nada i vjera u naše novo europsko sutra…..

Vjerujmo!

jabuke2_31_10.jpg

 

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis