Licencirane biljke u EU

U rujnu su kod naših, a sada su oni EU proizvođači ukrasnog bilja, počele kontrole agenata RAI (Royalty Administration International).

RAI je svjetski poznata tvrtka koja štiti interese oplemenjivača u sektoru ukrasnog bilja. Surađuje sa 250 oplemenjivača i oplemenjivačkih tvrtki. Ona prema ugovoru s pojedinim oplemenjivačem primjenjuje prava za nove varijetete i vrši inspekciju i inventuru kod dobavljača i uzgajivača mladih biljaka na zaštićenim proizvodima. Rade i ugovore s proizvođačima reznica i uzgajivačima koji rade vlastite reznice.

Svi oblici razmnožavanja ukrasnih biljaka koje su zaštićene oplemenjivačkim pravima su strogo zabranjeni, a to su ukorjenjene i neukorjenjene reznice i gotove biljke. Takvi proizvodi obilježeni su zaštitnim znakom ®.

Opći uvjeti prodaje i isporuke proizvoda koji su navedeni u katalozima proizvoda važan su dio koji obično preskačemo. Oni uz ostale obaveze između trgovca (vaš dobavljač) i kupca (npr.vaš OPG) reguliraju i zaštitu oplemenjivačkog prava ili ugovorne zaštite originalnih vrsta.

Izvještaj nadzornika RAI u pregledu kod proizvođača može biti  npr. ovakav:

(prevedeno s www.rai-worldwide.com)

Ilegalno razmnožavanje krizantema nađeno kod proizvođača u Italiji. RAI je zaplijenio i uništio svih 250.000 biljaka oplemenjivača Dekker. Proizvođač nije predočio nijedan račun porijekla materijala što dokazuje da ilegalno razmnožava zaštićene varijetete krizantema. Na sudu mora platiti sve troškove ilegalne upotrebe zaštićenih biljaka u svrhu razmnožavanja i kaznu za posjedovanje viška proizvoda.

Savjet za proizvođače:

Kada pogledate u tabelarni prikaz jednog od kataloga npr. tvrtke Syngenta Flowers, vidjet ćete da skoro sve pelargonije iz reznica i mlade biljke u „Xtray“ imaju oznaku „licence fee“ odnosno za njih se plaća licencna naknada za brend. Od jednogodišnjeg cvijeća kod uzgoja iz reznica tu oznaku nemaju samo varijeteti Helichrysuma, Lysimachije, Pilea i Plectratus vrste!

Za očekivati je da takve biljke koje i u opisu imaju oznaku ® ne umnažate za daljnju proizvodnju već ih  presadite u lončiće i uzgojite za prodaju, a za točan broj poluproizvoda – kupljenih reznica ili mladih biljčica jamčite računom.

Pripremi za ispis