Održani 15. Dani voća Koprivničko-križevačke županije

U petak 4. listopada održana su predavanja u OŠ “Grgura Karlovčana” u sklopu Nacionalnog programa Shema školskog voća za tristotinjak učenika od 1. – 4. razreda. Djeci su ponuđene četiri sorte jabuka s ciljem da izaberu onu koja im se najviše sviđa i koja im je najukusnija. U popodnevnim satima organiziran je stručni skup za voćare pod nazivom“ Hrvatski voćari u Europskoj uniji“. Gospođa Jasminka Goger Perić iz Fragarie predočila je mogućnosti i nedostatke hrvatskog voćarstva, a mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan pojasnila je što donosi Nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida. Mogućnosti plasmana voća kroz Shemu školskog voća pojasnio je Leon Golub dok je Mihaela Lončar predstavila LAG „Podravina“, a Lucija Barišić tvrtku „Osatina“ koja je kupila voćnjak i hladnjaču u Đurđevcu.

dani_voca3_11_10.jpg

U subotu program je započeo svečanim otvorenjem manifestacije na Trgu Svetog Jurja. Okupljenima su se obratili gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković te Slavko Kopilović rukovoditelj podružnice PSS-a Koprivničko-križevačke županije. 15. Dane voća svečano je otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, a među brojnim posjetiteljima i gostima bili su i zamjenik župana Virovitičko podravske županije Zdravko Dijaković te zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović.

dani_voce1_11_10.jpg

Bogatu lepezu svojih proizvoda ponudilo je preko 70 izlagača, a podijeljene su i nagrade za najbolje uređeni izlagački prostor gdje je prvo mjesto zauzeo OPG Anđele Kranjec iz Kloštra Podravskog, drugi je zajednički štand OPG Matica i Bobovčan, a treći OPG Radman.

Tog dana na glavnom trgu u  Đurđevcu moglo se kušati raznog voća i voćnih prerađevina ali i drugih delicija, pa se tako spremao i doručak s vrganjima i jajima, a prilog je bio u humanitarne svrhe. Po prvi puta ocijenjeni su i pekmezi, a titulu najboljeg dobilo je OPG Katarine Regović iz Đurđevca, drugo nagradu osvojilo je OPG Tomislava Šimunko, a treću OPG Fucak i Međurečan.

dani_voca2_11_10.jpg

Tanja Lasić Jašarović, dipl. ing. agr.
stručna savjetnica

Pripremi za ispis