Učenici Prve osnovne škole Ogulin posjetili poljoprivredna gospodarstva u Tounju

Nakon što su autobusom stigli do Tounja učenici su se pješice uputili prema nasadu jabuka Borisa Capana. Ovo poljoprivredno gospodarstvo posjeduje nasade jabuka i trešanja te manji mješoviti nasad raznog voća. Iako je prinos jabuka ove godine manji nego proteklih godina, učenici su pronašli ukusne plodove, pomažući u berbi i slaganju jabuke u letvarice. Toga dana u nasadu je sniman prilog za emisiju „Plodovi zemlje“. Učenici su pozorno slušali snimatelja i bili sretni što sudjeluju u TV emisiji. Domaćin Boris Capan sve ih je počastio sokom od jabuka iz vlastite proizvodnje. Postupak proizvodnje jabučnog soka domaćin je prikazao kod kuće kao i hladnjaču gdje se jabuke čuvaju do prodaje.

djeca_ogulin_7_10_.jpg  djeca_ogulin1_7_10.jpg

Nasad jabuka PG-a Borisa Capan 

Obilazak je nastavljen posjetom PG-a Ivane i Gorana Capan, koje se bavi proizvodnjom sira. Gospodarstvo ima u uzgoju brojne životinje: koze, krave, konje, ovce, zečeve. Na ograđenoj livadi učenici su mogli vidjeti navedene životinje te se poigrati s njima.

ogulin_7_10.jpg  ogulin1_7_10.jpg

Uzgoj životinja na PG-u Ivane i Gorana Capan 

Nakon igre na livadi učenici su se uputili prema sirani „Paher“. Nikola Paher, vlasnik sirane, pokazao im je prostorije gdje se proizvodi i čuva sir. U prodajnom prostoru učenici su vidjeli vrste sira koje ovo gospodarstvo proizvodi: Tounjski škripavac (dimljeni i nedimljeni), Tounjski kuhani sir (dimljeni i nedimljeni), sir sa začinima (paprika, vlasac) te Tounjski pljesnivac. Sve navedene vrste sireva učenici su mogli drgustirati, a gosp. Paher im je objasnio postupak dobivanja sira pljesnivca, koji se nakon nanošenja suspenzije spora plemenite plijesni čuva 21 dan u špilji na temperaturi od oko 13 °C. Zbog specifičnog načina dobivanja izrazito je cijenjen i posjeduje karakterističan okus i kakvoću. Planom predviđen bio je i obilazak špilje na izvoru Tounjčice gdje se čuva sir pljesnivac. Put do špilje i obilazak špilje trajao je oko sat vremena. Učenici su već umorni s nestrpljenjem dočekali autobus za povratak u Ogulin, gdje su se vratili zadovoljni onim što su toga dana vidjeli i naučili. 

ogulin2.jpg  ogulin4_7_10.jpg

Degustacija sira na PG-u Paher

dr. sc. Mirna Ceranić-Sertić
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis