Sjetva smjese ozimog graška i talijanskog ljulja

Letak za ispis

Mnoge proizvođače mlijeka muči vječno pitanje: „Kako relativno jeftino dobiti dovoljnu količinu proteina iz zelene mase po jedinici površine na tlima nepovoljnim za uzgoj lucerne, kraljice krmnih kultura?“  

Česte su kombinacije ozimog stočnog graška u smjesama sa žitaricama kao nosačima (ozima zob, ječam ili pšenica), a to ima svoje prednosti, ali i nedostatke.

Od prednosti valja istaknuti mogućnost naknadne sjetve, recimo kukuruza za silažu ili neke druge krmne kulture, nakon skidanja prvog i jedinog otkosa u sjenažu. Kao nedostatak pokazalo se da žitarica često previše preuzme usjev usprkos smanjenoj količini sjemena koja je preporučena. Tada u sjenaži, poglavito rolo balama, provenutom masom dominira šupljikava stabljika žitarice puna zraka kojeg teško može istisnuti bilo koja rolo balirka, a sjenaža je prošarana plijesnima u svim slojevima rolo bale. Čak i kad se uspije u silo trapu dobro istisnuti zrak, ako je dominantna žitarica, stoci, poglavito muznim kravama sjenaža nije ješna (ukusna), radije bira grašak , a ostalo jede ako mora. Previše sirovih vlakana = manja konzumacija = manje mlijeka.

Iako se u praksi rijetko upotrebljava, vrlo dobre rezultate daje sjetva ozimog stočnog grašaka i talijanskog ljulja.

U praktičnom pokusu na 1 ha posijana je nova sorta ozimog stočnog graška Letin, Poljoprivrednog instituta Osijek i talijanskog ljulja. To je novi moderni kultivar graška za proizvodnju krme, bezlisni tip s viticama umjesto listova i velikim liskama koje obavijaju stabljiku, te su čvrsto vezane za nju i ne otresaju se u košnji. Kultivar Letin može se sijati kao samostalan usjev bez nosača ili kao i svi ostali ozimi kultivari, u kombinaciji s nosačima, pa tako i s talijanskim ljuljem, što je predmet ovog pokusa.

Sjetva je obavljena 18. listopada 2012., termin optimalan za grašak , ali ne i za talijanski ljulj. Upravo to ne dozvoljava ljulju, kao vrlo prodornoj biljci, da se prije zime previše raširi (razbusa) i potisne grašak.   

grasak_30_9.jpg

Smjesa ozimog stočnog graška Letin i talijanskog ljulja nakon nicanja u prvoj dekadi studenog 2012. 

grasak1_30_9.jpg

Zbog nižih temperatura smanjeno je prekomjerno razbusavanje talijanskog ljulja što ozimom grašku omogućava normalan rast 

Važno je voditi računa o pravilnoj tehnologiji pripreme, obrade i sjetve. Posebno sijemo grašak, a posebno ljulj. Valjanje nakon sjetve je obavezno zbog što boljeg kontakta sjemena s tlom. Norma za grašak je oko 250 kg /ha, a za ljulj ovisno o našim željama. Preporučljivo je sijati nešto manje ljulja, oko 30-40 kg/ha, ovisno o vremenskim uvjetima, jer ljulj sijemo van optimalnih rokova, a želimo nakon skidanja prvog otkosa u sjenažu graška i ljulja, još jedan ili dva koji će biti čisti talijanski ljulj. U ovom su pokusu skinuta dva otkosa u sjenažu, a treći je ostavljen zbog idealnog sklopa i izgleda biljaka za proizvodnju sjemena ljulja. Po skidanju sjemena došlo je do samozasijavanja talijanskog ljulja pa će biti i četvrti otkos prije zime. Prinos zelene mase bio je oko 35 t/ha. Nakon korištenja prvog otkosa ljulja i graška u hranidbi muznih krava, bit će vam prenesena i ta iskustva.

grasak2_30_9.jpg

Smjesa ozimog graška i talijanskog ljulja (1. otkos) neposredno prije košnje koncem travnja

grasak3_30_9.jpg

Detalj košnje smjese ozimog graška i talijanskog ljulja

grasak4_30_9.jpg

Provenjavanje smjese ozimog graška Letin i talijanskog ljulja

Pripremi za ispis