Državno natjecanje u šišanju ovaca u Ilirskoj Bistrici

Uz suradnju lokalne akcijske skupine Društvo za razvoj poljoprivrednih zemljišta u unutrašnjosti između Snežnika i Nanosa i uz pomoć Saveza uzgajivača sitne stoke Slovenije održana je i 11. državna izložba ovaca i koza te 1. državna izložba ovaca pasmine istarska pramenka.

Pobjednik strojnog šišanja je gospodin Alojz Novak koji je u drugom krugu deset ovaca ošišao za nešto više od 12 minuta. U tehnici ručnim škarama pobijedio je gospodin Andrej Škibin. Republika Hrvatska imala je natjecatelja gospodina Dražetu Dražetića, dipl. ing. agr. koji se natjecao u ručnim škarama i u strojnom šišanju, tako da je samo natjecanje poprimilo međunarodni karakter. U tehnici ručnim škarama zauzeo je treće mjesto, u strojnom šišanju šesto mjesto.

Manifestacija je bila na zaista visokoj razini i profesionalno odrađena te ogledni primjer kako natjecanje mora izgledati. Samo šišanje uključivalo je otvaranje boksa, hvatanje i izvlačenje ovce te vraćanje u isti boks nakon šišanje. Ovce su bile prije pripremljene, ošišanih trbuha i prostora oko repa, te si sudionici nisu birali ovce koje su šišali. Osim brzine šišanja bitni su i svi ostali postupci sa ovcom. Pobjednik u šišanju je onaj koji je postigao najbolje ukupno vrijeme šišanja koje se sastoji od četiri dijela: vremena šišanja, moguće posjekotina, kvalitete šišanja i postupanja sa ovcom. Svaki natjecatelj je imao svoga suca koji je pozorno pratio vrijeme šišanja i ostale parametre bitne kod ocjenjivanja. Također ispred svakog natjecatelja vrijedne dječje ruke ubrzano su grabljama skupljale ošišanu vunu i stavljale ju u vreću.

Na sajmu je bila izložena široka paleta poljoprivrednih proizvoda od prehrambenih artikala (mliječnih proizvoda, voća i povrća, prerađevina) do vune i proizvoda od vune – pletenih i filcanih predmeta, štavljenih koža. Prisutna je bila ponuda opreme u poljoprivredi raznih tvrtki iz agro biznisa.

Možda najljepša zanimljivost sajma su djeca osnovne škole koja su prikazala tehniku predenja vune na kolovratima i na vreteno i preslicu. Na pozornici su postavili 16 kolovrata i tri vretena i preslice, a vrijedne dječje ruke su pokazale tehniku predenja vune. Predenje vune je radnja koja opranu i očešljanu vunu pretvara u niti koje služe za pletenje raznih odjevnih predmeta. To je posao koji je donedavno bio uobičajen na seoskim domaćinstvima i na našim prostorima, a nažalost način života, dostupnost jeftinih i često „plastičnih“ odjevnih predmeta potisnula je korištenje vune u domaćinstvu, tako da danas samo rijetki znalci znaju presti vunu. 

Bernarda Kasunić, dipl. ing. agr.
poljoprivredna savjetnica

Pripremi za ispis