Završeno 11. državno natjecanje u oranju i 2. državno natjecanje u oranju konjima u Brodsko-posavskoj županiji

andrijevi_5_9.jpg

Željko Šebalj iz Virovitičko-podravske županije u kategoriji plugova ravnjaka i Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije u kategoriji plugova premetnjaka pobjednici su 11. državnog natjecanja u oranju Republike Hrvatske i predstavljati će Hrvatsku na 61. Svjetskom natjecanju u oranju, koje će se iduće godine održati u rujnu u Francuskoj.

Na svečanom otvorenju prisutnima se obratio domaćin natjecanja Tomislav Marjanović, načelnik općine Donji Andrijevci ugodnim riječima dobrodošlice. Siniša Hrgović, pomoćnik ravnateljice Poljoprivredne savjetodavne službe istaknuo je da savjetnici dugi niz godina organiziraju natjecanja orača pa i na taj način sudjeluju u edukaciji poljoprivrednika. Dr. sc. Ivan Katalinić, predsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja u oranju (HUONO-a), također je pozdravio sve nazočne i naglasio da je oranje osnovni i najvažniji agrotehnički zahvat, o čijoj kvaliteti ovisi i ukupni prinos pojedine kulture, te je istaknuo da natjecanja doprinose poboljšanju kvalitete oranja. Tugomir Majdak, predsjednik svjetske oračke organizacije naglasio je važnost sudjelovanja hrvatskih predstavnika na svjetskim natjecanjima kao dobar način promocije hrvatske poljoprivrede, hrvatske tradicije i kulturne baštine ruralnih sredina. Natjecanje je svečano otvorio Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, istaknuvši da ovo natjecanje pridonosi važnosti poljoprivrede, te je svim oračima poželio i uspjeh u natjecanju.

Na parceli domaćina obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Marka Vinarića natjecanje u oranju posjetilo je oko 2000 ljubitelja iz svih krajeva Lijepe naše. Sudački posao na natjecanju u sve tri kategorije odradili su savjetnici Poljoprivredno savjetodavne službe.

Nagrade prvoplasiranim ekipama i pojedincima uručili su Tugomir Majdak, predsjednik svjetske organizacije orača, Davor Vlaović, dožupan Brodsko-posavske županije i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije Željko Burazović.

andrijevci1_5_9.jpg

U kategoriji plugova ravnjaka ukupno je nastupilo 14 natjecatelja. Drugo mjesto je zauzeo Stjepan Vučković iz Brodsko-posavske županije, a treće Stjepan Doračić iz Zagrebačke županije. U kategoriji plugova premetnjaka ukupno je nastupilo 13. natjecatelja u kojoj je drugo mjesto zauzeo Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije, a treće Ivan Spudić iz Karlovačke županije. Jedina natjecateljica je Anja Kolarić iz Međimurske županije koja je nastupila u kategoriji plugova ravnjaka.

Ekipno, po županijama, prvo mjesto pripalo je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, drugo Virovitičko-podravskoj, a treće Krapinsko-zagorskoj županiji.

Održano je i 2. državno natjecanje u oranju konjima, u kojem je svoju vještinu iskazalo 6 natjecatelja iz 5 županija. Titulu najboljeg odnijela je obitelj Dorić iz Svilaja, Brodsko-posavska županija, gdje su orale sve tri generacije obitelji Dorić – djed Josip koji ima 73 godine, sin Antun i 13-godišnji unuk Adam. Drugo mjesto zauzeo je Ivan Capan, a treće Ivan Despetović.

andrijevci_konji_5_9.jpg

Marija Milašin, mag. Ing. agr.
stručni savjetnik

Pripremi za ispis