Održano 4. županijsko natjecanje orača Ličko- senjske županije

Oralo se na državnoj parceli uz glavnu cestu prema Smiljanu u iznimno teškim i sušnim uvjetima.

I ove godine natjecalo se u dvije kategorije – plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci. Ukupno je prijavljeno 11 natjecatelja, od toga osam ravnjaka i tri premetnjaka.

Kako bih natjecanje proteklo u pravednom i sportskom duhu pobrinuli su se troje sudaca: kolega iz Krapinsko-zagorske županije Darko Antonina, koji je ujedno i vodio oranje, te kolegice Nataša Bronzović i Martina Orešković iz Otočca.

Službeni dio natjecanja započeo je u 10 sati pozdravnim govorom Nade Murgić, rukovoditeljice Podružnice PSS, Ličko-senjske županije   i intoniranjem državne himne. Nakon toga izvučeni su redni brojevi natjecatelja i parcela te je sve bilo spremno za početak. Oranje je započelo u 10:30 sati po iznimno jakom suncu i suhom tlu, no to nije pokolebalo ličke orače da svi, koji su se prijavili, uspješno završe oranje i prije dozvoljenog vremenskog razdoblja. Oranje je završilo oko 13:00 sati nakon čega je nastupilo ocjenjivanje uzoranih parcela, obrada podataka i proglašenje pobjednika.

Poredak u kategoriji premetnjaka:

  1. Jurica Zalović (Vukšić)
  2. Mihajlo Krga (Homoljac)
  3. Ivica Župan (Gospić)

a u kategoriji ravnjaka:

  1. Petar Jelinić (Smiljan)
  2. Nikola Kovačević (Smiljan)
  3. Jure Uzelac (Smiljan)

Uz prvoplasirane u kategoriji ravnjaka još su se natjecali Kristijan Sertić (Brinje), Joža Miškulin (Smiljan), Ivica Jurišić (Perušić), Ivica Šarić (Smiljan), Željko Došen (Smiljan).

I ove godine prva trojica najboljih u dobili prigodne darove sponzora i pehare kao znak uspjeha na natjecanju a ostalima su uručena priznanja za sudjelovanje na natjecanju i utješne nagrade.

Nakon uručenja nagrada i pehara druženje je nastavljeno u restoranu „Zlatna potkova„.

I ove godine se zahvaljujemo sponzorima: tvrtci Pioneer, Gradu Gospiću, Ličko-senjskoj županiji, te općini Plitvička Jezera i Brinje.

Božidar Nikšić, dipl. ing. agr
stručni suradnik za stočarstvo

Pripremi za ispis