Održano 9. natjecanje orača Virovitičko-podravske županije

Voditelj natjecanja bio je Ivica Prpić, dok je kompletnu organizaciju, protokol i sve ostalo odlično kordinirao  Siniša Hrgović.

Odazvalo se ukupno 14 natjecatelja. Natjecalo se u dvije discipline, i to plugom premetnjakom (4) natjecatelja i plugom ravnjakom (10) natjecatelja. Dan prije održan je trening i prijava natjecatelja. Prije svečanog i službenog dijela u 9.30 h obavljen je ždrijeb startnih brojeva i parcela za oranje.

U 10 h je počeo svečani i službeni dio pozdravnim riječima dobrodošlice načelnika općine Sopje Josipa Granjaša, dožupana Virovitičko-podravske županije Zdravka Dijakovića,  i na kraju pozdravnu riječ kao i čast ovogodišnjeg otvorenja natjecanja pripala je predsjedniku svjetske oračke organizacije (WPO) Tugomiru Majdaku.

Kao i protekle četiri godine natjecanje orača su ocjenjivale tri sutkinje. Taj nadasve zahtjevan posao vrlo odgovorno su odradile  Tatjana Međimurec, Suzana Pajić i Ana-Marija Čajkulić.

20130812_O1.jpg
Zajednička fotografija natjecatelja, organizatora, pokrovitelja i domaćina

Samo natjecanje počelo je u 11 h a završilo oko 13.30 h, nakon čega se pristupilo završnom ocjenjivanju i svečanom proglašenju ovogodišnjih pobjednika u 15.00 h.

Ni ove godine nije izostalo darivanje svih natjecatelja, bez obzira na osvojeno mjesto. Ukupni fond svih dodijeljenih nagrada bio je oko 25.000,00 kuna, što najviše možemo zahvaliti svim donatorima i sponzorima.

Dodijeljene su posebne nagrade za najmlađeg i najstarijeg natjecatelja. Najmlađi natjecatelj i ove je godine bio Marijan Kaladić iz Gradine, a najstariji kao i u prethodne četiri godine Mirko Rudec (74) godina iz Virovitice, koji se natječe već osam godina zaredom, a jedino je propustio prvo natjecanje u oranju iz 2005. godine.

Službeni rezultati 9. natjecanja orača VPŽ 2013.

Plug premetnjak:

  1. Milenko Hrgović
  2. Tomislav Majer
  3. Marijan Kaladić
  4. Branimir Heđi

Plug ravnjak:

  1. Željko Šebalj
  2. Radivoj  Rekić
  3. Goran Šebalj
  4. Ivan Šimatić
  5. Dejan Ponjević
  6. Mirko Rudec
  7. Đorđe Ružić
  8. Davor Begovac,
  9. Dobrislav Babić
  10. Josip Banić

20130812_O2.jpg
S lijeva: S. Hrgović, Josip Granjaš (načelnik općine),  pobjednici Milenko Hrgović i Željko Šebalj, T. Majdak (predsjednik WPO)  i Zdravko Dijaković (dožupan VPŽ).

Ovogodišnji pobjednici u obje discipline stekli su pravo predstavljati svoju županiju na 11. državnom natjecanju orača, koje će se održati 31. kolovoza 2013. u Brodsko-posavskoj županiji.

Svim sponzorima i donatorima najljepše se zahvaljujemo što nas već devetu godinu prate za redom, a ove godine to su: Virovitičko-podravska županija,Općina Sopje, Syngenta, KWS, BASF, Poljoprivredni institut Osijek, Agroglas, BC institut, RWA, Bayer, Agro-chem, Chromos-Agro, Pioneer, Viro-Virovitica, Genera, PSS, HUONO, Danon, Radio Slatina i Županijski Radio Virovitica.

Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr.
Viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis