Ej, a sad moram na oranje poći …

Natjecanje je održano 13. srpnja 2013. na parceli u vlasništvu OPG Stjepan Brčić iz Vrbanje, na putu Vrbanja – Soljani. Uz Općinu Vrbanja organizatori ove značajne manifestacije su bili: Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije i PSS Podružnica Vukovarsko-srijemske županije. Glavni pokrovitelj natjecanja orača bio je, kao i svake godine, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, a glavni sponzor tvrtka „Lateran-agro“ iz Vinkovaca. Natjecanje su još sponzorirali i mnogi drugi sponzori: „Poljoopskrba-međunarodna trgovina“ Zagreb, PIK-Vinkovci, „Interexport“ Samobor, „Agronom“ Požega, „Pioneer“ Zagreb, „Agro-glas“ Osijek, kojima se ovim putem zahvaljujemo.

oraci_17_7_.jpg

Natjecatelje, ali i sve ostale nazočne posjetitelje pozdravio je predsjednik županijske udruge orača, Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr. i zaželio im ugodan boravak i lijepo druženje, a ujedno se zahvalio općini Vrbanja na svekolikoj pomoći pri organizaciji ovog natjecanja. Načelnik općine Ivica Sep naglasio je važnost poljoprivrede za ovaj kraj, a dožupan Zdravko Kelić osvrnuo se na važnost oranja kao osnovne agrotehničke mjera u poljoprivrednoj proizvodnji, a zatim je otvorio 11. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije.  

Nakon svečanog otvaranja sedam natjecatelja sa plugovima ravnjacima i dva (jedan je odustao) natjecatelja sa plugovima premetnjacima krenuli su u žestoku borbu za vrijedne nagrade i put na državno natjecanje u Brodsko-posavsku županiju 30.-31. kolovoza 2013. godine.  

oraci1_17_7.jpg

Uvjeti za oranje su bili gotovo idealni jer je dan prije pala kiša i omogućila oračima da pokažu sva svoja znanja i umijeće. Dok su natjecatelji pazili kako izorati svaki pedalj plodne zemlje, budne oči sudaca sve su pratili i bilježili. Suci su bili Željko Kucjenić, Dario Đurđević i Željko Takšić. Oranje je bilo na visokom nivou, pa im zadatak nije bio ni malo lagan, jer su odlučivale nijanse. Ipak, netko je morao pobijediti, a ovoga puta, to su: 

Plugovi ravnjaci :  

  1. Luka Matajić (Drenovci)
  2. Đuro Lešić (Bošnjaci)
  3. Ivan Jovanovac (Bošnjaci)

 Plugovi premetnjaci :       

  1. Josip Vinković (Bošnjaci)
  2. Franjo Zetović (Retkovci)

Pobjednici su dobili prijelazne pehare, plakete, poklon bonove i nagrade sponzora. Drugoplasirani su također bili nagrađeni plaketama i poklon bonovima, kao i trećeplasirani natjecatelj. Svi ostali natjecatelji dobili su poklone sponzora, tako da nitko nije išao kući „praznih ruku“. Nagrade su dobili još i najstariji natjecatelj po stažu natjecanja (Luka Matajić), najmlađi natjecatelj (Đuro Lešić), najuporniji natjecatelj (Aleksandar Trifunović) i najstariji natjecatelj po godinama života (Franjo Zetović).

Svečanost je završila bogatom Šokačkom trpezom za sve one koji su imali strpljenja izdržati do kraja, a trud se isplatio. Veselje se nastavilo uz nezaobilaznu pjesmu i tamburicu koji su dio domaćeg folklora. Na kraju, svima puno hvala i veseli nam i zdravi bili.

Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis