U Vrbovcu i Sv. I. Žabnu prošlog vikenda festival SIMENTALCA

simentalac_21_6.jpg

O vrbovečkoj izložbi iscrpno izvješće s puno krasnih fotografija možete naći na web-stranici udruge www.simentalac.com.  

U Svetom Ivanu Žabnu, kolijevki uzgoja simentalca na ovim prostorima, održana je dvodnevna manifestacija povodom 100-godišnjice organiziranog uzgojno-selekcijskog rada u Hrvatskoj. Naime, 1913. godine u Žabnu je osnovan Savez marvogojskih udruga i ta godina se uzima kao temeljna za kontinuirani rad na uzgoju i selekciji koji se u raznim organizacijskim oblicima odvijao svih proteklih 100 godina. 

Program obilježavanja odvijao se u dva dijela. Prvoga dana upriličen je svečani skup s prigodnim izlaganjima koji je okupio brojne i ugledne uzvanike, među kojima i predsjednika svjetskog i europskog saveza uzgajatelja simentalca – Fleckvieh, njemačke, austrijske, češke i švicarske vodeće stručnjake u uzgoju, kao i naše aktivne i umirovljene zaslužne uzgojne djelatnike. Organizacija je bila zajednička između Hrvatske poljoprivredne agencije i Središnjeg saveza uzgajivača simentalskog goveda HUSIM.

simentalac1_21_6.jpg

Drugoga dana uzvanici su se okupili na pomalo kultnom mjestu za simentalski uzgoj u Hrvatskoj, na sajmištu u Svetom Ivanu Žabnu, pored spomenika simentalcu. Po lijepom, sunčanom vremenu održana je fantastično pripremljena izložba simentalca „sa samog izvorišta“. Sudio je gospodin Bernhard Luntz iz Bavarske, prvo ime ocjene eksterijera ove pasmine u Europi.

simentalac3_21_6.jpg

Na izložbi je pobijedila mlada uzgajateljica Ivana Čurdija s kravom Milkom. Imala je tu čast da joj priznanje uruči predsjednik Europskog i Svjetskog saveza uzgajatelja simentalca Dr. Josef Kučera iz Češke.

Poljoprivrednu savjetodavnu službu na ovim događanjima od iznimne važnosti za hrvatsko govedarstvo predstavljali su zamjenik ravnateljice mr. sc. Dario Zagorec, načelnik odjela stočarstva Ivan Jukić i rukovoditelj odsjeka govedarstva Damir Pejaković.

Poruka je ovih izložbi i svečanosti da je neophodno i dalje uporno uzgajati plemenitu stoku i to modernim uzgojnim metodama, a na temeljima bogate tradicije koja živi na ovim prostorima.

 

Damir Pejaković, dipl. ing. agr.
rukovoditelj odsjeka za govedarstvo

Pripremi za ispis