Festival graševine i pjesme

Ljubav lokalnih vinogradara, sraslih u zajedničku Udrugu Kutjevačkih vinara, entuzijazam mještana Kutjeva, uz nesebičnu pomoć brojnih sponzora i donatora već više od desetljeća organiziraju regionalno ocjenjivanje vina (s naglaskom na našu najvažniju sortu – graševinu), koje je ove godine poprimilo i međunarodni karakter. Ocjenjivanje graševina sa njenih najznačajnijih vinogorja unutar europske Panonije i malo šire, ove godine održano je 17. svibnja u predivnom salonu za ocjenjivanje unutar tvrtke Kutjevo d.d.

ocjenjivanje_7_6.jpg

Poslati svoje graševine na ocjenjivanje u Kutjevo, postalo je prestižno ne samo u najznačajnijim vinogorjima kontinentalne Hrvatske, nego su to ovoga puta učinili i elitni vinari s graševinama i iz Mađarske i Slovenije. Dovoljno je spomenuti da je na ocjenjivanje pristiglo 150 uzoraka vina, od čega 139 graševina. Po prvi puta u nizu godina do sada, u kompeticiji hrvatskih sa graševinama iz Slovenije i Mađarske, najsjajnija odličja u sve tri ocjenjivane kategorije osvojili su upravo vinari s vinogorja Kutjevo.

Iako Festival traje samo dva dana, on obuhvaća niz popratnih kulturno zabavnih, umjetničkih te sportskih sadržaja. Manifestacija je obogaćena i stručno-znanstvenim skupom na kome svoje stručne radove, s temama vezanim uz Kutjevo i njegovu povijest, geologiju, vinarstvo, medicinu te turizam, izlažu najelitnija imena hrvatske znanosti uključujući i nekolicinu akademika.

simpozij_7_6.jpg

O privlačnosti Festivala govori čak i šahovski turnir, organiziran u Kutjevu u sklopu rečene manifestacije, na kome su nastupila i značajna svjetska šahovska imena. Festival je promoviran i na Danima otvorenih vinskih podruma u Istri, na čemu Istranima organizatori posebno zahvaljuju. Divno je kad jedna regija potpomaže razvoj druge.

sah_7_6.jpg bicikl_7_6.jpg

Iz okolnih sokaka, iz kojih su dopirali mirisi svježe dovršavanih lovačkih gulaša, zgotovljenih u natjecanju za najbolji među njima, uz zvonke zvukove tankih staklenih vinskih čaša u nazdravljanju, čak i posjetiteljima koji su još maločas bili nešto pojeli, poput nemirnih rijeka koje se ulijevaju u svoja ušća, iz mozga je stizala naredba i želja: kušati još samo ovaj!

gulas_7_6.jpg

Čak i onima koji su već duže, a naročito onima koji su zaljubljenim parom postali baš ovoga vikenda, Festival će još dugo treperiti u njihovom sjećanju.

Neizrecivu čežnju za dolaskom u Kutjevo, mogućnost upoznavanja neopisivo ukusnih delicija Kutjeva i Slavonije te njihovo sljubljivanje s božanstvenom graševinom, čak možda i pronalaskom srodne duše, u ozračju festivalskog nastupa naših eminentnih glazbenih umjetnika koji naginju (ili su već u potpunosti produhovljeni) zvucima tamburice, najbolje potvrđuje dolazak preko 10 000 gostiju iz svih krajeva Domovine i šire, čiji dolazak nije uspjela spriječiti niti kiša. Čak i  kiša, koja u najnormalnijim uvjetima potire osjećaj ugode, došavši u Kutjevo, u izmaglici opojnih mirisa pečenja, cike djevojačke i tamo neke pjesme u daljini, u Vama može probuditi samo osjećaj žudnje za ponovnim dolaskom. A ako tom prilikom možete sudjelovati i na proglašenju Kraljice graševine (jedinstvenom i neponovljivom izboru za Miss, ali koja se razumije i u vinske čari), slušati neke od svojih omiljenih glazbenih izvođača ili samo sjediti u Vama ugodnom društvu, Vaš je dolazak na Festival graševine i pjesme u Kutjevo sljedeće godine sigurniji nego trag slova na papiru kojeg gledate, čitajući ove retke….

gazde_7_6.jpg

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis