Kriza je izazov a ne prepreka u poslovanju

Tražena sredstva bila su u iznosu od 5.250.000,00 kuna.

Zahtjev za kredit je pozitivno ocijenjen od strane Županijskog stručnog povjerenstva za provođenje Operativnog programa razvitka govedarske proizvodnje u RH, a pri donošenju odluke povjerenstvo se je rukovodilo činjenicama da se radi o članu OPG-a koji ima višegodišnje iskustvo u proizvodnji kravljeg mlijeka te pri tome postiže dobre rezultate.

Danas, četiri godine kasnije, usprkos teškoj situaciji proizvođača mlijeka, izgrađena je vrlo moderna farma muznih krava koja je odraz primjene modernih tehnologija u proizvodnji mlijeka.Ukupna utrošena sredstva bila su 5.182.000,00 kuna.

Nositelj OPG-a i investitor Igor Rešetar rođen je 1977. godine, otac sinova Lovre 2006. godine i Borne 2007. godine. Gospodin Rešetar ima završenu srednju poljoprivrednu školu u Vinici, mnogobrojne specijalističke tečajeve kao što su:

Menađment na farmi, Korekcija papaka, Umjetno osjemenjivanje krava.

Predsjednik je Udruge proizvođača mlijeka Međimurja. Svjestan je da se konstantno mora obrazovati iz područja poljoprivredne proizvodnje te pohađati potrebne

tečajeve i spreman je na to. Konstantno surađuje sa stručnim službama, a pogotovo sa djelatnicima Poljoprivredne savjetodavne službe.

Tijekom višegodišnjeg bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom stekao je moga iskustva i znanja iz tog područja.

Prije izgradnje nove farme na gospodarstvu su bile 23 muzne krave simentalske i HF pasmine, 6 teladi, 13 nebređih junica, 10 bređih junica.

U 2012. godine predano je 176.000  litara mlijeka. Prema izvješćima HSC mlijeko je u I razredu kvalitete.

Posjeduje svu vlastitu mehanizaciju potrebnu za ovu proizvodnju.

Trenutno obrađuje 46 ha poljoprivrednog zemljišta od čega su 23 ha u vlasništvu, a još 23 ha zemljišta u najmu ili zakupu (obrađuje još dosta zemlje, ali to ne može potkrijepiti dokumentacijom). Namjerava kupovati još zemljišta.

Nova farma muznih krava nalazi se nadomak Čakovca u mjestu Kuršanec. 77 ležišta, moderni sustav mužnje, to je i prva robotizirana farma u ovome kraju . Robot Lely astronaut obavlja vrlo zahtjevan posao mužnje. Automatski sustav za mužnju krava uvelike olakšava rad na farmi, osigurava najbolju mužnju i visoku kvalitetu mlijeka. Dizajn robota za mužnju koji je prilagođen kravama omogućava kontinuiranu interakciju sa ostalim kravama i na taj način eliminira nepotreban stres te one same odlučuju kada žele biti pomuzene.

Pri ulasku krave robot za mužnju očitava kravu i priprema je za mužnju.

Uključuje se ruka koja priprema vime za mužnju nježnim četkama.

Skenira se vime s tri zrake lasera, tako da ruka brzo i točno pronalazi sisu na koju spaja sisnu čašu. Tijekom mužnje mlijeko je kontinuirano nadzirano po četvrtima što daje vitalne i važne informacije o zdravlju vimena, mastima, proteinima, laktozi, temperaturi i broju somatskih stanica u mlijeku. To omogućava da se nadzire kvalitetu mlijeka i zdravlje krava, te da se na vrijeme reagira i dostigne garantirana i vrhunska kvaliteta mlijeka.

Osim toga, uzorci se uzimaju iz svake četvrti kravljeg vimena, te pružaju relevantne informacije o kvalitetu mlijeka i zdravstvenog stanja vimena. Ako se pronađe mlijeko slabije kvalitete ili sa neželjenim sastojcima, ono će biti automatski odvojeno te se o tome obavještava vlasnika putem računala i mobitela.

Robot za mužnju također omogućava i odvajanje mlijeka od krava koje imaju telad, tako da svako tele dobije mlijeko od svoje majke.

Trenutno je na gospodarstvu 12 muznih krava holstein frisian pasmine i 43 krave simentalske pasmine, u trogodišnjem planu je potpuna popunjenost kapaciteta.

S obzirom da je gospodin Rešetar vrlo pronicljiva, snalažljiva i prilagodljiva osoba, s obzirom na trenutnu situaciju u proizvodnji mlijeka, krenuo je dalje pod motom „kriza je izazov, a ne prepreka u poslovanju“ pa je tako instalirao prvi hrvatski mljekomat u suradnji s čakovečkom firmom „Letina“ 14. svibnja 2013. godine na čakovečkoj tržnici. Već prvih dana pokazao se veliki interes kupaca za mlijekom „ domaćeg okusa i mirisa“.

Mljekomat je uređaj koji spaja automatiziran sustav za točenje i prodaju svježeg mlijeka, a istovremeno zadovoljava sve najviše zdravstvene standarde. Omogućuje prodaju 24 sata dnevno uz mogućnost obavještavanja putem SMS-a ili e-maila u slučaju izvanrednih situacija ( kvar, nestanak struje, prodaje svog mlijeka, povišene temperature iznad 5 °C ).   Mljekomat obustavlja prodaju ako se ova pravila ne provode . Mljekomat prima kovanice i papirnate novčanice od 10 i 20 kuna, a kupci su dužni ponijeti sa sobom plastičnu ili staklenu ambalažu.

OPG Igora Rešetara posjeduje i svoju web stranicu www.igor-resetar.com što je dokaz da se poljoprivrednici vrlo brzo prilagođavaju najnovijim tehnologijama.

Gospodin Rešetar smatra da je sustav izravne prodaje mlijeka kroz mljekomate, najbolje rješenje za manja gospodarstva kao što je njegovo, zbog značajno veće cijene koju dobije kroz taj model, a kupac dobije sviježe, neobrađeno, potpuno prirodno mlijeko u roku od 24 sata od mužnje.

Podružnica PSS-a Međimurske županije
Valerija Čižmak, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis