Otvoreni Dani jagoda Grada Zagreba

jegode_20_5.jpg

Dani jagoda održavaju se 15. godinu za redom. Ti su dani na neki način postali zaštitni znak Grada Zagreba u svibnju i prvoj polovici lipnja. Jagode ove godine prodaje 52 proizvođača iz Zagreba i 24 proizvođača iz Zagrebačke županije i to na ukupno 67 lokacija u Gradu Zagrebu (Tomislavov trg, Borongaj, Kvaternikov trg, Trg Francuske republike, Autobusni kolodvor, okretište tramvaja Črnomerec, okretište tramvaja Dubrava i okretište tramvaja Savski Most samo su neke od lokacija na kojima se vrši prodaja jagoda). 

Odaziv građana – potrošača, koji uvijek prepoznaju kvalitetan i pravi domaći proizvod, iznimno je veliki kao i svake godine do sada.Jagoda koja na ovakav način dolazi na prodajne klupe svježe je ubrana i na prodajno mjesto stiže iznimno brzo (1-2 sata), dok je uvoznoj jagodi (iz Španjolske, Italije, Maroka) od trenutka berbe do plasmana na tržište potrebno i nekoliko dana. Zbog dužine puta i vremena koje je potrebno da bi uvozna jagoda došla na naše tržište, potrebno ju je dodatno tretirati određenim pesticidima, koji često mogu preći granicu dozvoljenog.

Ovakav način prodaje uobičajen u većim srednjeeuropskim gradovima kao što su Beč, Grac, Minhen itd.

Treba svakako napomenuti da se i ove godine dio jagoda izvozi na zapadno tržište kao što je Švedska i Finska, kao i na istočno, rusko tržište. Planira se izvesti više od 600 t jagode, čime jagoda postaje jedna od rijetkih voćnih vrsta koje RH izvozi.

Grad Zagreb, kao i Zagrebačka županija, izlaze u susret proizvođačima, te uz visoke subvencije – pomoći koje su daleko najveće u državi, svake godine proširuju i broj prodajnih mjesta u gradu jer se iz godine u godinu povećava broj proizvođača, a time i ukupne površine pod jagodom.

Dario Padro, dipl. ing. agr.
rukovoditelj Podružnice

Pripremi za ispis