Danas udruga – sutra zadruga

Zadnje tri godine Udruga je intenzivno radila na promociji širenja uzgoja i držanja naše autohtone pasmine kokoši hrvatice. Zahvaljujući Agronomskom fakultetu iz Zagreba, prof. Zlatku Janječiću i gradu Slatini, Udruga je prošla na VIP Projektu „Alternativna proizvodnja jaja na poljoprivrednim gospodarstvima“ te su time članovi Udruge dobili „vjetra u leđa“.

udruga23_4.jpg

Međutim cijelo vrijeme provlači se jedna misao članova Udruge, a to je izlazak na tržište s kvalitetnim proizvodima kokoši hrvatice.

Iz tog razloga održan je radni sastanak članova Udruge s Virovitičko-podravskim županom Tomislavom Tolušićem, gradonačelnikom Slatine Ivanom Roštašem i prof. Zlatkom Janječićem. Da bi mogli izaći na tržište, moraju se zadovoljiti određene regulative hrvatskog zakonodavstva i Europske unije, a jedan od osnovnih tehničkih uvjeta je posjedovanje sortirnice i pakirnice. Grad Slatina će osigurati prostor, a Virovitičko-podravska županija potrebna financijska sredstva.

Sada je pred članovima Udruge druga faza – osnivanje Zadruge koja bi bila prva takvog tipa u Republici Hrvatskoj, a jedan od ciljeva bi bio štititi razvoj ruralnih krajeva.

 

Tihana Bišćan, mag. ing. agr.
rukovoditeljica Podružnice

Pripremi za ispis