Dani masline Zadar 2013.

maslina_18_4_.jpg

Od pristigla 202 uzorka nakon provedenih kemijskih analiza i organoleptičke ocjene 75 % uzoraka ulja je u kategoriji ekstradjevičanskog maslinova ulja, 18 % u kategoriji djevičanskog maslinova ulja, a 7 % u kategoriji ulja lampante.

Šampion u kategoriji otvorenih ulja je OPG Lupić – Bale za ulje prerađeno u uljari Grubić – Bale u Istri, dok je priznanje za šampionsko ulje u konkurenciji otvorenih ulja dobilo OPG Gordana Strpić iz Biograda za ulje prerađeno u uljari Nadin.

Za zlatno ekstra djevičansko maslinovo ulje u konkurenciji otvorenih ulja najboljima su proglašeni Mirjana Šoša (Zadar), Borislav Pedić (Zadar), Matea Bratanović (Suhovare), Zlatko Strpić Biograd), Ermano Lužina (Krk), Mirko Adžić-Kapitanović (Krk), Ratko Erlić (Banjole), Vilim Gržan (Petrčane), Mladen Baraba (Paljuv) i Bruno Rebić (Imotski).

Za zlatno ekstra djevičansko ulje u konkurenciji pakovina zlatne medalje dobili su OPG Ratko Romić (Briševo), PZ Maslina i vino (Polača), Livio Cossara (Vodnjan), Obrt Benvegnu (Krasica) i Ivica Vlatković (Novigrad).

Ovogodišnja novina je da su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo u svakoj konobi, iz svakog spremnika od svakog prijavljenog maslinara osobno uzeli uzorak ulja. To je bio obiman i težak posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojale su se izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje.

U sklopu programa održana su i brojna stručna predavanja među kojima izvajamo dva koja su odradili djelatnici naše službe i to:

Tehnološke upute za integriranu zaštitu masline – Zvonimir Vlatković

Strojevi i mehanizacija u maslinarstvu – Miroslav Andrić

Uz brojna dodijeljena odličja maslinarima i uljarima dodijeljene su i zahvalnice povodom jubilarne manifestacije. Za uspješnu dugogodišnju suradnju u organizaciji manifestacije dodijeljena je zahvalnica PSS – Podružnici Zadarske županije.

 

Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.,
poljoprivredni savjetnik

Pripremi za ispis