1. Dani maslina i maslinova ulja Rab 2013.

Manifestacija je specifična zbog velikog broja zainteresiranih maslinara s otoka Raba i duž cijele obale za ocjenjivanje njihovih ulja. Trajala je gotovo dva mjeseca, u sklopu koje su organizirana različita predavanja te demonstracije i prikazi formiranja i rezidbe mladih i starih maslina. Posebno treba istaknuti izložbu prerađevina i proizvoda od ploda maslina i ulja, koju su pripremili učenici Ugostiteljske škole u Rabu, na prostoru lože, u poslovnom centru Mali Palit.

Na natječaj, kojeg su raspisali organizatori, prijavilo se i svoje uzorke ulja dostavilo 85 maslinara, od kojih je sedamdesetak bilo s otoka Raba, a ostali pristigli uzorci bili su maslinara od Dubrovnika do Istre. Kemijsku analizu obavio je Zavod za javno zdravstvo iz Šibenika, a organoleptičko ocjenjivanje obavili su certificirani ocjenjivači – panel Udruge „Olea“ iz Šibenika.

Na završnoj svečanosti, koja je održana 6. travnja 2013. u hotelu „Padova“ u Rabu, bilo je postavljeno više od dvadesetak izložbenih punktova, na kojima su prezentirana priručna sredstva za rad u maslinarstvu, različiti strojevi, sredstava za gnojidbu, prihranu i zaštitu maslina, štandovi s rapskim uljima i cijelim nizom drugih izvornih rapskih proizvoda, a moglo se i degustirati deset najboljih zlatnih maslinovih ulja.

 

rab1_15_4_.jpg     rab2_15_4.jpg     

                       Izložena rapska ulja                                                        Rapske delicije

U sklopu završne svečanosti održan je stručni skup u prepunoj kongresnoj dvorani, kojem je prisustvovalo gotovo 200 maslinara i uzvanika, koji su pomno pratili stručna predavanja: Damir Buntić, ing. agr., Šibenik "Sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi, tradicija i novi zakon" te "Kemijska analiza i organoleptika maslinova ulja"; dr. sc. Željko Prgomet, Rovinj, govorio je o odabiru i kvaliteti sadnica maslina; Marko Vučetić, dip. ing., iz DHMZ govorio je o promjenama klime i maslini. Predstavnici Poljoprivredne savjetodavne službe održali su četiri stručna predavanja i to: mr. sc. Marija Ševar „Ekološko maslinarstvo“; mr. sc. Višnja Šimunović „Urod i berba maslina u Hrvatskoj 2012.“; mr. sc. Stanislav Štambuk „Utjecaj položaja na rodnost masline sotre Leccino“, a domaćin, Željko Peran, mag. ing. agr., održao je izlaganje o mjerenju starosti masline rezistografom.   

        rab3_15_4.jpg    rab4_15_4.jpg

   Stručni skup u kongresnoj dvorani hotela „Padova“             Jedan od nagrađenih maslinara 

Nakon predavanja slijedila su različita pitanja i stručni odgovori savjetodavaca i ostalih predavača, nakon čega su na svečanoj večeri dodijeljene zahvalnice pokrovitelju manifestacije Gradu Rabu, zlatnom sponzoru hotelskoj kući „Imperial“ d.d. i ostalim sponzorima. Potom je slijedila dodjela plaketa, diploma i medalja. Važno je istaknuti da su analizirana ulja uglavnom bila djevičanska, samo pet uzoraka od njih 85 bilo je lošije kvalitete, a više od polovice uzoraka dobilo je zlatne medalje, što samo potvrđuje kvalitetu rada Poljoprivredne savjetodavne službe Raba, koja godinama edukativno djeluje na maslinare te volju maslinara da primjenjuju nove metode uzgoja masline, berbe, prerade, „zriobu“ maslinova ulja i njegovo čuvanje.

Manifestacija je završila drugog dana izletom i stručnom edukacijom kroz prastare maslinike na Lunu, otok Pag, koju je vodio Željko Peran, poljoprivredni savjetnik.

Pohvalno je što je ova manifestacija, uz maslinare privukla i mnoštvo stranih gostiju smještenih u istom hotelu, čime je zapravo obogaćena turistička predsezona, a mnogi domaći i strani gosti imali su priliku upoznati rapska ulja i njihovu visoku kvalitetu te bogatstvo rapskih delicija.

Željko Peran, mag. ing. agr.
poljoprivredni savjetnik

mr. sc. Višnja Šimunović,
rukovoditeljica Odsjeka

Pripremi za ispis