Održana 3. Izložba bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske

Nakon uvodnih i pozdravnih riječi predstavnika triju županija uslijedilo je predstavljanje rezultata provedenih analiza. Uzorke su ocijenili stručnjaci s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu na temelju kemijske i senzorske analize. Kemijska analiza je uključivala udio slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj i sastav masnih kiselina, dok je senzorski ocijenjena boja, bistroća, miris i okus. Bučino ulje se prema nutritivnim i senzorskim karakteristikama svrstava u vrlo vrijedan prehrambeni proizvod koji ima visok udio tokoferola, fitosterola i skvalena. Sudionici Izložbe kao i ostali proizvođači zainteresirani za ovu proizvodnju prisustvovali su predavanju doc. dr. sc. Sandre Neđeral s PBF-a iz Zagreba na temu: „Kvaliteta bučinih ulja Sjeverozapadne Hrvatske“. Na kvalitetu proizvedenog ulja najviše utječu kvaliteta sirovine, tehnološki postupak i skladištenje. U sklopu Izložbe provedeno je ocjenjivanje dostavljenih uzoraka ulja u dvije kategorije: nerafinirano – proizvedeno na tradicionalan način uz prženje tijesta bučinih koštica i hladno prešano ulje kod kojeg se moraju poštivati ograničenja vezana za temperaturu u postupku prerade. U prvoj kategoriji zlatnu medalju za svoje ulje dobila je Uslužna uljara Ivanuša iz Međimurske županije, srebrnu medalju dobila je Učenička zadruga „Pahinsko“ Odgojnog doma Ivanec iz Varaždinske županije, a brončana medalja pripala je OPG-u Hanžek iz Krapinsko-zagorske županije. Sve tri medalje za hladno prešano ulje otišle su u Međimursku županiju i to zlatna OPG-u Tkalec, srebrna Uljari Tkalec d.o.o., a brončana Uljari Just.

buce_12_4_.jpg

Na izložbi se moglo degustirati i usporediti svih 30 uzoraka ulja. Zaključak je da rezultati analiza svih uzoraka ukazuju na vrlo dobru kvalitetu ulja, ali da isto tako ima i prostora za poboljšanje tehnološkog postupka proizvodnje. Održavanje ove izložbe kao i dobiveni rezultati analiza dokaz su da dugogodišnjim marljivim radom, prenošenjem znanja i vještina s generacije na generaciju, naši poljoprivredni proizvođači proizvode sve kvalitetnije i ukusnije bučino ulje. Bučino ulje sve više dobiva na važnosti zbog povoljnih učinaka na zdravlje i vitalnost ljudskog organizma te zauzima zasluženo mjesto na stolovima ljubitelja dobre i zdrave hrane. Porastom potražnje za ovom vrijednom prehrambenom namirnicom  kroz postizanje dobre kvalitete otvaraju se nove mogućnosti za proširenje djelatnosti i jači gospodarski razvoj OPG-a u Hrvatskoj.

 

Dragica Tresk Penezić, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Mara Bogović dip. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis