Održana predavanja za proizvođače u integriranoj proizvodnji u Požeško-slavonskoj županiji

Temeljem Pravilnika o integriranoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda, NN 137/12, proizvođači upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji trebaju svake godine odslušati predavanja u trajanju od 5 sati iz područja poljoprivredne djelatnosti kojom se bave. Na području Požeško-slavonske županije integriranom proizvodnjom bavi se 98 proizvođača na ukupnoj površini od 8.632,43 ha koja obuhvaća ratarsku proizvodnju na 7.973,80 ha, vinogradarsku na 600,17 ha, voćarsku na 54,72 ha i povrćarsku proizvodnju na 3,73 ha.

Predavači, djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe: Đurđica Kšenek, dipl. ing. agr., Snježana Pešut-Pilon, dipl. ing. agr. i Ivan Han, dipl. ing. agr., upoznali su poljoprivrednike o postupku podnošenja prijave za stručni nadzor u integriranoj proizvodnji, upisu u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji, vođenju evidencija tijekom proizvodnje, znaku integrirane proizvodnje i drugim odredbama Pravilnika, te Tehnološkim uputama u uzgoju voća, vinove loze, povrća i ratarskih kultura. Tehnološke upute obuhvaćaju izbor položaja za uzgoj, izbor poljoprivredne kulture i sorte, njegu tla i biljaka, uporabu mehanizacije, berbu i skladištenje poljoprivrednih plodova.

Osim poljoprivrednih proizvođača upisanih u Upisnik integriranih proizvođača, predavanjima u Požegi prisustvovali su i proizvođači koji se tek namjeravaju upisati u Upisnik, njih deset, kako bi se pravovremeno informirali o zahtjevima integrirane proizvodnje.

Nakon predavanja poljoprivrednicima upisanim u Upisnik integriranih proizvođača uručena je odgovarajuća potvrda sukladno Pravilniku o integriranoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda, NN 137/12.

 

Snježana Pešut-Pilon, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis