Održana radionica Odsjeka za ratarstvo

Cilj radionice bio je ponuditi primjenjive modele bilanciranja hraniva u integriranoj ratarskoj proizvodnji, sukladno Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju ratarskih kultura za 2013. godine. Primjere iz prakse prikazali su: Suzana Pajić za uljanu repicu, pšenicu i kukuruz, Mara Bogović za uljne tikve, Vlado Bistrović za krumpir, Željko Vencl za šećernu repu i Tatjana Međimurec za lucernu i travne vrste. Iako, nije prisustvovao radionici, radu i raspravi svoj je doprinos dao i kolega Mladen Konjević ustupljenim primjerom izračuna bilance hraniva za gospodarstvo u integriranoj ratarskoj proizvodnji koje nema priliku koristiti organski gnoj, već u plodored uvrštava kulture za zelenu gnojidbu.

radionica_ratarstvo1_14_3.jpg  ratarstvo_2_14_3.jpg

Na radionici je sudjelovalo 10 viših savjetnika Odsjeka za ratarstvo. Osim kolega ratarske specijalnosti, radionici su prisustvovali načelnik Odjela za bilinogojstvo, dr. sc. Ivan Danjek, rukovoditeljica Odsjeka za ekološku i integriranu proizvodnju, mr. sc. Marija Ševar, i kolege Ljubomir Duvnjak, viši stručni savjetnik u Odsjeku za ekološku i integriranu proizvodnju i Željko Ferenc, stručni savjetnik u Odsjeku za stručni nadzor integrirane proizvodnje. Stručne prezentacije i značaj radionice za daljnji rad ocijenjeni su prosječnom ocjenom 4,93. Prosječna ocjena organizacije radionice je 4,71.

Svi prisutni sudjelovali su u raspravi, a zaključak prisutnih jest da se ovakav tip radionica s ciljem iznalaženja rješenja dijagnosticiranih problema u radu savjetnika, češće organizira. Također je predloženo da se u SEMIS-u kao stručna aktivnost uvede savjet vezan uz ishranu bilja.

 

mr. sc. Tatjana Međimurec,
rukovoditeljica Odsjeka

Pripremi za ispis