Poljoprivredni savjetnik – više osobno za novu 2013.

Emisija ide u stalnom, polusatnom terminu, utorkom od 9 i 30. Koji put se desi, da zbog moje spriječenosti, voditelji odrade termin i sami. To je bio moj trideseti sastanak s poljoprivrednim proizvođačima ove godine, putem radija, direktno u eteru.

Na koji se način  pozdraviti prije blagdana; nešto suvislo i korisno reći, i kako „staviti točku na i“?

Odlučila sam to napraviti na svoj, prepoznatljiv način.

Osvrnula sam se na proteklu vegetacijsku sezonu, koja je bila sve, samo ne redovna i uobičajena. No, i ta krajnje nepovoljna situacija bila je prilika za nova iskustva i učenja.  

Na vremenske prilike, nažalost, ne možemo previše utjecati. (zapravo svojim nepromišljenim ponašanjem i činjenjem na globalnoj razini smo već toliko toga lošega napravili, da se zaista moramo zapitati – što radimo?) Svojim ciljanim aktivnostima možemo prevenirati i umanjiti negativan ishod njihovog djelovanja.

I uvijek isto pitanje – Kako? Na koji način?

Vlastitim zalaganjem i voljom; činjenjem onoga što nam je u tom trenutku dostupno.

Ako je najavljena mogućnost pojave mraza, onda trebamo poduzeti ono što možemo da nam taj mraz što manje našteti (npr. svoje povrtne nasade prekriti agrilom; u svojim voćnjacima zapaliti na punktovima koju balu slame i sl.).

Ne smijemo za lošiji rezultat uvijek i samo kriviti prirodu. Nešto je odgovornosti i na nama, važnim sudionicima u svakodnevnim, vlastitim životima.

Rezultati ovogodišnjih sjetvenih pokusa pokazali su, da su, unatoč ekstremnoj suši u ljetnim mjesecima, prinosi u nekim situacijama bili zadovoljavajući. Oni poljoprivrednici koji su na vrijeme i kvalitetno uzorali zimsku brazdu; napravili osnovnu i pred-sjetvenu gnojidbu; sijali u optimalnim rokovima, imali su i relativno dobre prinose. 

Možemo reći da je svakako važno i neophodno slušati struku: naši meteorolozi daju gotovo 100% točne prognoze, a Poljoprivredna savjetodavna služba je svakodnevno na usluzi svima onima koji traže i žele čuti savjet, na vrijeme i to, potpuno besplatno. Velika šteta je ne koristiti takve mogućnosti. 

Važno je ulagati u sebe; u svoju edukaciju i napredovanje; u usvajanje novih znanja i stjecanje novih vještina. I nije floskula, ni prazna fraza kada govorimo o cijelo-životnom obrazovanju.

Moj savjet slušateljima bio je, da svakako nastoje poboljšati vlastitu informatičku pismenost, bez obzira na životnu dob, jer je i to način kvalitetnijeg informiranja i učenja.

Najavila sam naša planirana tematska, zimska predavanja, na kojima prezentiramo obavezne i aktualne teme važne za naše poljoprivredne proizvođače.

Vrijeme je da prestanemo nabrajati što je loše; što nemamo, što nam nedostaje i što bi htjeli.

Trebamo početi zbrajati svakodnevne, male blagoslove koje imamo i osjetiti zahvalnost na Životu.

Kad osjetimo tu zahvalnost, tada ćemo i stvarno moći vidjeti koliko smo istinski bogati.  

Za sretan Božić i uspješnu novu, 2013. godinu svima želim puno zdravlja, ljubavi i životne radosti!

 

Grozdana Grubišić-Popović, dipl. ing. agr.
poljoprivredna savjetnica

Pripremi za ispis