Učionica na otvorenom za orače u Iloku

Ovaj vrlo interesantan i prije svega poučan događaj odigrao se na parceli koja se nalazi na samoj granici sa Republikom Srbijom. Područje se zove Principovac, a parcela je površine 8,6 ha. i u vlasništvu gospodina Josipa Ćorića iz Iloka, kojemu se ovim putem zahvaljujem na srdačnom gostoprimstvu. Gospodarstvo se bavi ratarskom proizvodnjom na 250 ha., a posjeduje i 6 ha. vinograda. Posjeduje svu potrebnu mehanizaciju, koju vremenom obnavlja. Zbog toga Josip prati sva najnovija dostignuća u tehnici i tehnologiji, pogotovo ona koja su vezana za njegovu proizvodnju, kako bi postigao što bolje rezultate.

Uz Josipa i oca Marka, organizacije su se prihvatili djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i vrijedni ljudi tvrtke „Interexport“. Taj posao nije bio ni malo lagan jer vrijeme organizatorima „nije išlo na ruku“, padala je kiša i bilo je maglovito. Među tim i u takvim uvjetima skupilo se 50-ak poljoprivrednika koji su bili nagrađeni time što su imali mogućnost dobiti neke informacije iz „prve ruke“, a mogli su samostalno isprobati i uvjeriti se u kvalitetu strojeva.

Na početku prezentacije predstavnik tvrtke „Interexport“ gospodin Damir Novosel pozdravio je sve nazočne, zahvalio se obitelji Ćorić na domaćinstvu i ukratko predstavio tvrtku. Od strane Poljoprivredne savjetodavne službe domaćin je dobio sve pohvale, a nazočni poljoprivrednici su dobili informacije o PSS-u, važnosti oranja kao agrotehničke operacije, svrsi postojanja udruga orača, natjecanju orača, potrebi pravilnog podešavanja pluga i na kraju informacije o IPARD programu. Potom su gospoda iz tvrtke „Interexport“ predstavili izložene strojeve: traktore Fendt 720 i Valtra N111, kao i plugove Kverneland LS 100-200 (4 brazde, pune daske) i (3 brazde, rešetkaste daske). 

U nastavku prezentacije traktori i plugovi su pušteni u rad i mogle su se vidjeti sve prednosti ovih strojeva. Naročito interesantno za posjetitelje je bilo to što su i sami mogli upravljati traktorima i što su plugovi pred njima podešavani. 

skola_oranje1_16_11.jpg

Na kraju se moglo zaključiti da ovakav vid prezentiranja izaziva veliku pažnju, a pogotovo ako je popraćen i sa stručnim objašnjenjima i savjetima. Na taj način se kod naših poljoprivrednika lakše budi svijest za praćenjem svjetskih trendova kako bi u skoroj budućnosti bili ravnopravni i konkurentni na Europskom i Svjetskom tržištu.

 

Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik

 

Pripremi za ispis