Stručno putovanje udruge – Eko kultura u Sloveniju

ekokultura.jpg

Ekološka poljoprivredna proizvodnja dobiva sve veće značenje u slovenskom poljoprivrednom području. Potražnja za ekološki proizvedenom hranom je sve veća, a svijest potrošača o zdravom načinu prehrane se značajno mijenja. Prva certificirana ekološka gospodarstva u Sloveniji pojavila su se 1998. i od tada njihov broj se povećava svake godine. U 2011. bilo je 2363 ekoloških gospodarstava sa 37 000 ha poljoprivrednog zemljišta, što čini 4% od ukupnih poljoprivrednih površina.

Susret slovenskih i hrvatskih proizvođača započeo je  na ekološkom gospodarstvu Jenštrele, Šentjur.

Gospodarstvo Jenštrele bavi se ekološkim držanjem goveda u sustavu krava – tele. Mesne pasmine Limuzin, Crni Angus i Simentalac. Na gospodarstvu se nalazi oko 100 grla stoke, telad drže do oko 8 mjeseci starosti. Dio mesa prodaju u svježem stanju, a dio prerađuju u razne prerađevine. Proizvode prodaju u svojoj trgovini u Celju,  te opskrbljuju vrtiće i škole. Gospodarstvo sedam  godina gospodari na ekološki način, te  obrađuju 120 ha poljoprivrednog zemljišta. Dio površina se nalazi  pod pašnjacima, a ostalo zasijavaju djetelinsko – travnim smjesama.

ekokultura1.jpg  ekokultura2.jpg

Sljedeće gospodarstvo koje smo posjetili ekološko je gospodarstvo Oset, Šentjur. Također se kao i prethodno gospodarstvo bavi držanjem goveda u sustavu krava – tele. Osim stočarskom proizvodnjom bavi se i proizvodnjom  žitarica (pšenice i kukuruza). Dodatna djelatnost gospodarstva je mini klaonica gdje se vrši usluga klanja ekološki proizvedene stoke.

ekokultura3.jpg  ekokultura4.jpg

Daljnji put odveo nas je do Velenja gdje se nalazi gospodarstvo  Eko Mlinar obitelji Oblak.

Bave se uzgojem ekološkog povrća i voća, ali drže i stoku (ovce,koze, svinje i kokoši). Svoje proizvode prodaju na gospodarstvu i na lokalnoj tržnici. Površine natapaju iz obližnjeg izvora vode što smatraju velikom prednošću.

ekokultura5.jpg  ekokultura6.jpg

Kao zadnja etapa našeg putovanja bio je posjet turističko ekološkom gospodarstvu Lešnik. Gospodarstvo se nalazi na nadmorskoj visini od 700 m s prekrasnim pogledom na dolinu i okolne planine, prekrasno mjesto za izlete. Okolica nudi brojne mogućnosti za brdski biciklizam, sanjkanje i skijanje. Nude i mogućnost  smještaja, njeguju narodne običaje i narodnu pjesmu. Uz dodatnu djelatnost turizma, gospodarstvo se bavi i ekološkom proizvodnjom stoke (sustav krava – tele) i povrća. Meso i povrće koje proizvode na gospodarstvu nude kroz svoju ugostiteljsku ponudu i putem prerađevina.

ekokultura7.jpg            ekolkultura8.jpg

Na ovom stručnom putovanju izmijenjena su iskustva s jedne i druge strane i ostvareni novi kontakti. Ujedno su ekološki proizvođači iskoristili priliku za međusobne razgovore i razmjenu svojih iskustava o ovoj proizvodnji. Tijekom stručnog putovanja imali smo priliku vidjeti kako ekološka gospodarstvo uspješno proizvode i plasiraju proizvode na tržište, bilo putem:  ugostiteljske ponude, prodajom na gospodarstvu ili na lokalnim tržnicama. Ulaskom u EU pojednostavnjeni su postupci registracije dodatne djelatnosti na gospodarstvu, što je uvelike obradovalo naše poljoprivrednike.

 

            Nikolina Perčec, struč. spec. ing. agr.
poljoprivredna suradnica

Pripremi za ispis